Доступність посилання

ТОП новини

В ісламському світі обурені новим номером «Шарлі Ебдо»


Рішення співробітників Charlie Hebdo надрукувати нову карикатуру на пророка Магомета вже призвело до появи чергових погроз

Розташоване в Ємені терористичне угрупування «Аль-Каїда на Аравійському півострові» 14 січня взяло на себе відповідальність за напад на редакцію французького сатиричного журналу Charlie Hebdo («Шарлі Ебдо»). Заява «Аль-Каїди», з поясненням, що атака на журнал була помстою за пророка Магомета, з’явилася в інтернеті одночасно з виходом нового номера видання – з черговою карикатурою на Магомета на обкладинці.

В11-хвилинному відеозверненні, поширеному в середу, один з вищих керівників «Аль-Каїди на Аравійському півострові» на ім’я Наср Алі аль-Ансі розповідає, що його угрупування спеціально вибрало Charlie Hebdo, розробило план нападу і фінансувало його виконання, керуючись вказівками, отриманими від лідера «Аль-Каїди» Аймана аз-Завахірі. Аль-Ансі також звинувачує Францію у належності до «партії Сатани» і обіцяє організувати нові теракти.

Це не перша заява такого характеру – в минулу суботу інший лідер єменської «Аль-Каїди», Харіс аль-Надхарі, також сказав, що саме його угрупування стоїть за всіма терактами у Франції останнього тижня. І брати Саїд та Шериф Куаші, звинувачені в нападі на Charlie Hebdo, незадовго до смерті говорили, що діяли за наказом і за підтримки «Аль-Каїди на Аравійському півострові».

Рішення співробітників Charlie Hebdo надрукувати нову карикатуру на пророка Магомета вже призвело до появи чергових погроз на сайтах радикальних угруповань і викликало гостру реакцію у мусульманському світі, від різко агресивної до стримано-осудливої. Радіостанція, що належить екстремістському угрупованню «Ісламська держава», з якою, імовірно, був пов’язаний Амеді Кулібалі, знайомий братів Куаші, який убив чотирьох заручників в магазині кошерних продуктів у Парижі 9 січня, назвала публікацію нової карикатури «неймовірно дурним вчинком».

Влада Ірану, як можна було припустити, визнала новий номер журналу Charlie Hebdo «образливим». Представник іранського міністерства закордонних справ Марзіє Афхам заявила: «Ми засуджуємо тероризм у будь-якому куточку Землі. Терористичні акти не мають нічого спільного з ісламськими поглядами і повністю суперечать ісламському віровченню. Але ми також засуджуємо і свідомі провокації. На нашу думку, те, що робили співробітники цього французького видання, – образа. Їхні малюнки провокують мусульман всього світу і ранять їх почуття, тим самим здіймаючи хвилю тероризму по всій земній кулі».

«Міжнародний союз мусульманських вчених», який базується в Катарі і користується величезним впливом в ісламському світі, заявив, що нова карикатура на Мохаммеда лише здатна зміцнити уявлення про те, що Захід є ворогом ісламу, і що подібні дії провокують екстремізм і напруженість.

Великий муфтій Єгипту Шаукі Альям назвав обкладинку свіжого номера Charlie Hebdo «невиправданою провокацією, здатною знову розпалити вогонь ненависті проти Франції і всього західного суспільства».

А міністр Єгипту у справах релігії Мухаммад Мухтар Гума зазначив: «Наше міністерство, Аль-Азхар, міністерство закордонних справ і всі єгиптяни засуджують терористичний акт проти сатиричного тижневика у Франції. Але я повинен сказати вам, що це безрозсудний злочин перетворив мусульман із жертв на агресорів, і навпаки, зробив агресивний провокаційний журнал – жертвою. Коли це видання опублікувало карикатури на нашого коханого пророка, ми, дійсно, зобов’язані були повстати проти такого блюзнірства – однак це мало бути зроблено по-іншому, осмислено і мудро, щоб показати всьому світу цивілізованість ісламського вчення»

Одна з провідних турецьких газет «Кюмхюрріет», що видається в світському Стамбулі, 14 січня ризикнула передрукувати частину матеріалу свіжого номера Charlie Hebdo, включаючи маленьке зображення нової карикатури на пророка Мохаммеда, а також додала до них карикатури власних турецьких художників, що висміюють екстремістів «Ісламської держави» і нігерійського угрупування «Боко Харам». При цьому низка провінційних турецьких газет повідомили, що вранці перед виїздом із друкарень автобуси з новими тиражами їхніх видань були ретельно обшукані поліцейськими, які бажали упевнитися, що в них немає жодних передрукованих з Charlie Hebdo карикатур на пророка.

Водночас три провідних гумористичних журнали Туреччини, Leman, Penguen і Uykusuz, вийшли з однаковими чорними обкладинками зі слоганом Je suis Charlie, «Я – Шарлі», який використовують учасники акцій по всьому світу в пам’ять про жертв теракту в Парижі.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG