Доступність посилання

ТОП новини

Саме санкції Заходу стримують Путіна в його діях проти України – дослідження


©Shutterstock
©Shutterstock

У 2014 році з російської економіки «втекло» понад 100 мільярдів американських доларів – експерти

Варшава – У 2015-му завершується термін дії піврічних та однорічних санкцій, запроваджених країнами Заходу проти Росії після анексії Криму та агресії на сході України. Поки європейські політики дебатують про те, чи варто їх продовжувати, аналітики з Польського інституту міжнародних справ проаналізували результати економічного тиску на Кремль. Згідно з їхніми висновками, санкції виявилися ефективними. Саме вони, твердять експерти, стримують Путіна від подальших агресивних дій щодо України. Дослідники радять європейським політикам посилити санкції щодо Росії, якщо вона не припинить розхитувати українську державність.

Експерти з Польського інституту міжнародних справ, який є урядовою установою, в питанні санкцій щодо Росії – одностайні. Представляючи у Варшаві результати свого дослідження «Санкції і Росія», вони заявили, що економічний тиск на російську державу дає відчутні результати. Польські аналітики говорять, що санкції, які супроводжуються зниженням цін на енергоносії, спричинили різке зменшення російських валютних резервів та серйозні проблеми в російській економіці. Негативний вплив на економіку Росії мали й контрсанкції Кремля, тобто ембарго на експорт із ЄС продуктів харчування.

За даними польських дослідників, головна проблема російської економіки, охопленої санкціями – це брак дешевих довготермінових кредитів із Заходу, передусім в енергетичному і банківському секторі. Санкції спричинили зменшення закордонних інвестицій, а також відтік капіталу з Росії. Як припускають автори дослідження, в 2014 році з російської економіки «втекло» понад 100 мільярдів американських доларів. А це в свою чергу, твердять експерти, перекреслює шанси Росії на економічне зростання протягом найближчих років.

Неправда, що Росія не відчуває наслідків санкцій

Експерт Марек Менкішак звертає увагу на те, як змінилася риторика Кремля в питанні санкцій. Минулого літа, нагадує аналітик, в Москві запевняли, що санкції Заходу нестрашні для самодостатньої російської економіки. Тепер, каже він, російська влада розповідає своїм виборцям, що санкції – це економічна агресія Заходу проти Росії, яка встає з колін. Менкішак спростовує тези російської пропаганди.

«Неправда, що Росія не відчуває наслідків санкцій, вона відчуває їх дедалі більше, особливо ті санкції, які вдаряють у російські банки і фірми, котрі тепер мають дедалі більші проблеми з пошуком капіталів, – зазначає він. – Особливо цього року вони матимуть великі труднощі з обслуговуванням великих боргів. З іншого боку, неправда, що ріст цін продуктів харчування – це результат західних санкцій. Абсолютно ні, це результат російських контросанкцій».

Як зауважують автори звіту, погіршення економічної ситуації змусить Кремль до перегляду своєї політики щодо розподілу коштів між лояльними до влади олігархами. Аналітики вважають, що Москві доведеться використовувати гроші з резервних фондів, а також підвищити податки. А це в свою чергу ускладнить й без того кепський стан справ в економіці країни і може спричинити протестні настрої серед населення

Санкції зміцнюють владу Путіна, але тимчасово

Водночас, польські експерти визнають, що в коротокотерміновій перспективі санкції зміцнюють авторитарну владу Путіна.

Політолог Ярослав Цвєк-Карповіч пояснює: «Санкції на руку Путіну у тому значенні, що для нього це добрий привід, аби повторювати: «Подивіться, ті, хто мене критикує – це вороги Росії, вони хочуть погіршення економічної ситуації. Інше питання, чи Путін змінив би свою політику, якби санкцій не було. Ми вважаємо, що ні. Внутрішня і зовнішня політика, зокрема щодо України, була б такою, якою є тепер. Натомість санкції стримують його від подальшої зовнішньої агресії».

На думку польських аналітиків, обмеження громадянських свобод у Росії спричинить еміграцію молодих та освічених росіян за кордон. Це в свою чергу зумовить зниження професійного рівня та посилення кумівства серед державних службовців. Тому, переконані у Варшаві, ЄС і США водночас із застосуванням санкцій повинні запроваджувати нові навчальні програми та стипендії для російської молоді і чиновників середнього рівня.

У довготерміновій перспективі, вважають польські експерти, економічний тиск Заходу ослабить путінський режим. У Польському інституті міжнародних справ переконані, що санкції проти Росії потрібно зберігати і посилювати, допоки Кремль не відмовиться від зазіхань на суверенітет і територіальну цілісність України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG