Доступність посилання

ТОП новини

Автори «Левіафану» використали антиросійський сегмент – Мінкультури Росії


Кадр з фільму «Левіафан»
Кадр з фільму «Левіафан»

Автори фільму «Левіафан», номінованого від Росії на «Оскар», використали антиросійський сентимент, щоб отримати міжнародну похвалу. Про це заявив міністр культури Росії Володимир Мединський, у четвер, 15 січня, в інтерв’ю газеті «Ізвєстія».

За словами Мединського, цей фільм, який є похмурою історією росіянина, що бореться з корупцією, можна було б зняти у США, Франції чи Італії.

«Щоправда, у цьому випадку автори навряд чи отримали б стільки престижних західних премій. У гонитві за міжнародним успіхом цей фільм є безмежно кон’юнктурним», – говорить Мединський.

Режисер фільму «Левіафан» Андрій Звягільцев отримав винагороду «Золотий глобус» за найкращий іноземний фільм і 15 січня був номінований на «Оскар» у категорії фільмів іноземними мовами.

В основі кінострічки «Левіафан», показ якої в Росії є обмеженим – історія механіка Миколи, який одного дня опиняться сам-на-сам із системою: мер його містечка на далекій російській півночі вирішує прибрати до рук його землю, щоб збудувати собі маєток. Міський голова – типовий пострадянський чиновник: він зневажає підлеглих, називаючи їх «комахами», а в емоційних розмовах, підживлених алкоголем, демонструє усю суть державної машини: «У тебе ніколи ніяких прав немає, не було і не буде!».

Іще один персонаж фільму Звягінцева – адвокат зневаженого механіка. Відстоюючи права, посилаючись на закони і прецеденти, правник зі своєю боротьбою не викликає у можновладців нічого, крім презирства і глузування.

(Відео користувача YouTube PalaceFilms)

Андрій Звягінцев каже: «Левіафан» – не лише про Росію. Втілена тема, на думку режисера, – універсальна. Це – дещо кафкіанська історія про людину на Землі, змушену повсякчас стикатися з чимось бездушним, механістичним. З системою, чужою для людської суті.

XS
SM
MD
LG