Доступність посилання

ТОП новини

Переселенці з інвалідністю готові до голодного протесту, якщо держава їм не допоможе


На Одещині люди з особливими потребами готують протест через скруту, в якій опинились

Одеса – Переселенці з інвалідністю з Донбасу, які зараз живуть в Одеській області, погрожують оголосити голодування: вони не отримують необхідні ліки, а в санаторію «Сперанца», який п’ять останніх місяців був їм за житло, закінчилися гроші на проживання переселенців. В обласній адміністрації кошти обіцяють уже незабаром і кажуть, що борги держави перед санаторіями за період бойових дій уже складають десятки мільйонів гривень.

У санаторії «Сперанца» у селищі міського типу Сергіївка Одеської області прихисток знайшли близько 180 інвалідів зі своїми сім’ями, які перебралися сюди із зони АТО. Люди з особливими потребами потребують постійного медичного догляду, однак отримати його там на належному рівні вони не можуть. У селищі немає лікарні, медичного персоналу немає і в санаторії. Через найменші прояви хвороби доводиться викликати швидку. Деяким людям із особливим потребами необхідно регулярно здавати аналізи. Для цього людям доводиться долати десятки кілометрів до найближчого районного центру. Більшість інвалідів-переселенців у санаторії – це люди, які не можуть пересуватися без допомоги інших.

Наталя Моїсеєнко приїхала до Сергіївки з Луганська. На руках у жінки – дитина з особливими потребами та батьки-інваліди, які потребують постійного догляду.

«Медичні препарати, які видавалися нам на момент проживання в нинішній зоні АТО, отримати безкоштовно ми зараз не можемо. У багатьох випадках вартість ліків в 4-5 разів перевищує розмір пенсії. Декотрим інвалідам і досі не надали засобів реабілітації: інвалідних візків, глюкометрів для діабетиків. Усі знають про наші потреби, однак якоїсь реакції чи конкретної допомоги немає», – каже Наталя Моїсеєнко.

Гроші закінчилися

Санаторій «Сперанца» ще в радянські часи був одним із небагатьох, пристосованих для дітей на інвалідних візках. Із початком АТО керівництво оздоровчого закладу зробило у приміщенні певні модифікації і вже в вересні прийняло перших переселенців із особливими потребами. На утримання інвалідів останні кілька місяців керівництво санаторію витрачало власні заощадження, заплановані на розвиток «Сперанци» у 2015 році. Гроші за проживання з інвалідів та їхніх сімей не брали. Оскільки забезпечувати людей харчуванням і теплом у кімнатах коштувало занадто дорого, санаторій зрештою вліз у борги.

Директор закладу Валерій Супруненко розповідає: у відповідь на всі запити до державних служб керівництво отримувало лише обіцянки.

«Ми обросли боргами на суму більш ніж 7 мільйонів гривень. П’ять місяців ми утримуємо людей за власний кошт. Щодо факту припинення харчування людей в санаторії: як не прикро, сталося це після Нового року. У нас просто закінчилися ресурси, нам перестали давати у борг. Співробітники не хочуть виходити на роботу, тому що не отримували заробітну плату останні три місяці. Мені соромно за те, що дійшло до такої ситуації», – каже директор санаторію.

Держава заборгувала санаторіям 29 мільйонів гривень

Розраховувати поки що доводиться лише на допомогу волонтерів. В Одеській облдержадміністрації підтримку держави обіцяють найближчим часом: кошти на виплати переселенцям передбачені у держбюджеті на 2015 рік. За даними директора департаменту соцзахисту Одеської ОДА Ірини Маркевич, загалом заборгованість держави перед санаторіями Одеської області, які прихистили переселенців, складає 29 мільйонів гривень.

«Із 1 вересня не заплатили жодному санаторію, поки що з державного бюджету не було ніякої проплати. Ми це питання вирішити не можемо. Коли ми обговорювали з санаторіями цю тему, то зауважували, що харчувати людей доведеться в борг і на невизначений час. Зараз вирішити проблему можна лише перевівши людей в ті санаторії, які мають достатню матеріальну базу», – коментує ситуацію Ірина Маркевич.

Тим часом переселенці, які нині мешкають в санаторії на Одещині, наголошують: готові оголосити безстрокове голодування. Акція протесту, кажуть, триватиме доти, доки їхнє становище не зміниться. Переселенці вимагають розселити їх у житло, придатне для проживання людей із особливими потребами, яке б розташовувалося неподалік від спеціальних медичних установ. Також наголошують: потребують ліків згідно з державною програмою. З вимогою вирішити їхні проблеми, переселенці вже звернулися до президента з відкритим листом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG