Доступність посилання

ТОП новини

Українські блогери відвоювали Крим (огляд соцмереж)


Соцмережі говорили про нову форму для поштарів Росії, розшук Януковича, призначення Бузини та нові імена росіян

Після того, як Росія минулого року анексувала Крим, у соціальних мережах вибухало вже кілька скандалів. Адже попри невизнання і засудження міжнародною спільнотою анексії, деякі компанії зображували півострів не українською територією. Цього тижня користувачі соцмереж обурювалися через топографічну плутанину. Також у блогосфері обговорювали призначення Олеся Бузини шеф-редактором газети «Сегодня» й потенційні нові російські імена, і глузували з нової форми поштарів Росії та розшуку Януковича Інтерполом.

Попри те, що міжнародна спільнота не визнає анексії Криму Росією і засуджує дії Москви, з картою півострова постійно виникає навмисна чи випадкова плутанина. То у Москві під час презентації офіційної емблеми Чемпіонату світу-2018 показали відео, на якому Крим долучили до карти Росії. То пошуковик Яндекc вирішив змінювати кордони України залежно від місцеперебування користувачів: для українців Крим український, а для росіян — російський. Щоправда, ці хитрощі теж швидко викрили користувачі соціальних мереж.

І ось 14 січня народний депутат Сергій Лещенко помітив, що на сайті мобільного оператора «МТС» карту України зображено без півострова Крим. Колишній журналіст зробив скріншот з екрану і розмістив допис на своїй сторінці у мережі Facebook.

Українська блогосфера не змусила довго чекати і бурхливо відреагувала на топографічну плутанину. У відповідь на географічні експерименти блогери відповіли бойкотом мобільного оператора. Користувачі соціальних мереж розмістили чимало фотографій із перерізаними сім-картками оператора «МТС».

​За деякий час компанія відреагувала на обуренння в соціальних мережах і на сайті мобільного оператора анексований Крим приєднали до карти України. На своїй сторінці у Facebook мобільний оператор пояснив топографічну плутанину, однак, судячи з коментарів, така відповідь обурених абонентів не влаштувала.

На зміну Нінель прийшла Донара

Після Жовтневої революції 1917 року спостерігалася поява значної кількості іноземних імен у російській мові. Деякі з них пов’язували з діячами міжнародного комуністичного руху (наприклад, Роза на честь Рози Люксембург), інші ж були вже відомі в інших народів, але здобули нову розшифровку: Гертруда — «героиня труда», Еліна—«электрификация, индустриализация», Зарема — «за революцию мира», Ренат — «революция, наука, труд», Нінель — ім’я, що здобуло велику популярність в радянський період завдяки тому, що при прочитанні з кінця було співзвучне з прізвищем Володимира Леніна.

Журналіст Андрій Діхтяренко спираючись на цей історичний досвід, припустив, якими можуть бути російські імена у дітей, батьки яких героїзують Путіна, проросійських бойовиків на Донбасі та зневажають Захід.

Соцмережа для екс-президента

12 січня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у Facebook повідомив, що президента України Віктора Януковича оголосив у розшук Інтерпол.

Користувачі соціальних мереж таку новину сприйняли з гумором.

Того ж дня мережею почав гуляв анекдот:

« − Поглянь, Янич, наші фотки в Інстаграмі з'явилися!

− Не в Інстаграмі, Вікторе Федоровичу, а в Інтерполі…»

Призначення Бузини

13 січня власник однієї з масових українських газет – «Сегодня» – Рінат Ахметов призначив шеф-редактором видання Олеся Бузину. Таке призначення здивувало багатьох користувачів соціальних мереж, у тому числі й дотичних до роботи засобів масової інформації.

Зокрема, міністр освіти і науки Сергій Квіт у відповідь на призначення написав на своїй сторінці у Facebook: «Якщо це правда, прошу журналістів газети «Сегодня» до мене по коментарі не звертатися. Нічого особистого».

«Жовто-блакитна» пошта Росії

Найбільш обговорюваною ж темою у соціальних мережах цього тижня стала нова форма для поштарів у Росії, яка, як помітили блогери, дуже нагадує уніформу Третього Рейху.

Згодом Російська пошта на своїй сторінці у Facebook пояснила, що насправді форма синього кольору, але бурхливу уяву користувачів соцмереж це вже не спинило.

У публікації використані зображення із сайту http://durdom.in.ua

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG