Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України відповіло на звинувачення МЗС Росії: забезпечте припинення вогню з 19 січня


Український та російський міністри закордонних справ перед зустріччю у Берліні 12 січня 2015 року
Український та російський міністри закордонних справ перед зустріччю у Берліні 12 січня 2015 року

Україна звернулася до Росії з пропозицією підписати графік імплементації Мінських домовленостей в редакції від 13 листопада і забезпечити припинення вогню з 19 січня. Про це йдеться в заяві МЗС України, оприлюдненій на його сайті.

«13 листопада 2014 року представники України та Росії підписали робочий документ, який передбачав чіткий графік імплементації положень Мінського меморандуму… Російська сторона відкликала свій підпис з-під цього документа. Сьогодні Україна вкотре звернулася до Росії з пропозицією підписати графік імплементації Мінських домовленостей саме в редакції від 13 листопада і забезпечити припинення вогню з 19 січня», – мовиться в заяві української сторони.

МЗС наголошує, що «Україна повною мірою виконує Мінські домовленості і чотири довгі місяці чекає на їхнє виконання з боку Росії та бойовиків».

В українському зовнішньополітичному відомстві переконані, що затвердження графіка імплементації Мінського меморандуму «дозволить негайно припинити вогонь та убезпечити мирне населення регіону від обстрілів бойовиків, чим вони займаються чотири останні місяці, та створить належні передумови для проведення вже найближчим часом консультацій тристоронньої контактної групи, зустрічі міністрів закордонних справ України, Франції, Німеччини та Росії, а в подальшому – саміту глав цих держав та урядів в Астані».

МЗС України також наполягає на тому, що українська сторона готова брати участь у консультаціях тристоронньої контактної групи з підписантами Мінських угод у будь-який час. Росія звинувачує Україну в зриві цих консультацій.

«Останні два місяці бойовики безперервно штурмують Донецький аеропорт, в якому постійно перебувають українські «кіборги». Тому байки про «взяття аеропорту» просимо залишити для внутрішньої пропаганди», – мовиться в заяві.

Увечері 18 січня МЗС Росії оприлюднило заяву, в якій ідеться про те, що аеропорт міста Донецька, відповідно до Мінських домовленостей, на думку російської сторони, повинен бути переданий під контроль сепаратистів, а сили «ДНР» його захоплювали, щоб припинити «злочинні дії» українських силовиків.

При цьому МЗС Росії наголошує, що «російська сторона домагається неухильного виконання Мінських домовленостей щодо врегулювання кризи на Україну», але саме Київ, як твердять у Москві, бере курс на конфронтацію.​

Захід і Україна вже тривалий час звертають увагу, що в той час як Київ послідовно виконує більшу частину своїх зобов’язань за Мінськими домовленостями, саме Росія і підтримувані нею сепаратисти і не починали виконувати значну частину їх. Ідеться, в першу чергу, про зобов’язання вивести з території України «іноземних» бійців і важкі озброєння, надані Росією, і відновити контроль Києва над усім українським кордоном.

XS
SM
MD
LG