Доступність посилання

ТОП новини

Якщо за полонених платити викуп, їх рахуватимуть, як худобу – Будик


«Ми не міняємо наших людей на гроші. Якщо цей процес легалізувати, на вулицях Донецька почнуть хапати звичайних людей»

Київ – Українські переговірники з обміну полоненими виступили категорично проти ідеї сплати викупу за заручників замість обміну їх на полонених іншої сторони конфлікту. Про таке заявляє і голова координаційного центру з визволення заручників при Мінобороні Юрій Тандіт, і радник міністра оборони Василь Будик, який опікується цими питаннями. Волонтери та громадські активісти, зі свого боку, заявляють, що в Україні процвітає «бізнес на горі родин заручників». Шахраї телефонують родичам зниклих безвісти чи полонених у зоні АТО й обіцяють повернути їх додому в обмін на гроші, що пропонують сплатити на названі ними банківські рахунки.

Координатор програми «Восток SOS» Анна Мокроусова опікується питаннями пошуку й звільнення цивільних полонених, яким, як наголошують активісти, держава приділяє значно менше уваги. Вона розповідає, що в базі «Восток SOS» станом на 15 січня зареєстровано 184 звернення від родичів зниклих на територіях, непідконтрольних Україні, і 37 звернень від родичів зниклих на територіях, підконтрольних українській владі.

У МВС стверджують, що реальні цифри «набагато більші».

Анна Мокроусова наголошує на тому, що з’являється чимало готових добряче підзаробити на долі полонених чи безвісти зниклих. Не маючи насправді жодного стосунку до них, шахраї телефонують родичам та близьким і дають номери банківських рахунків, на які потрібно перевести суму «викупу» в обмін на обіцянку звільнення. Але, на думку волонтерів, українські правоохоронні органи досі не поспішали оперативно реагувати на заяви потерпілих.

«Три місяці назад ми передавали міліції інформацію про банківські картки, номери телефонів, але досі на ці картки вимагають сплатити гроші. Три місяці минуло, а у нас повторюється велика кількість тих самих номерів рахунків і шахраїв, що й тоді», – констатує координатор «Восток SOS».

У МВС тим часом обіцяють опрацювати всі рахунки й номери телефонів, які їм передадуть активісти. Представник МВС Максим Чуківан запевняє, що його відомству про проблему відомо.

Переважно телефонують люди, які не знаходяться ні в Донецькій області, ні в Дніпропетровській. Ці люди працюють на серйозному рівні. У подальшому вони вимагають у рідних та близьких гроші
Максим Чуківан

«Переважно телефонують люди, які не знаходяться ні в Донецькій області, ні в Дніпропетровській. Ці люди працюють на серйозному рівні, відстежують всю інформацію не лише в засобах масової інформації, але й отримують її від тих, хто перебуває в зоні АТО. У подальшому вони вимагають у рідних та близьких гроші. Є випадки, коли ці гроші перераховували. По цьому проводиться зараз робота оперативно-розшукова й кримінально-процесуальна», – заявив представник МВС.

«Брат розмовляв не своїм голосом і російською»

Голова об’єднаного координаційного центру з визволення заручників при Міністерстві оборони Юрій Тандіт розповідає, що коли громадська організація «Центр обміну полонених» оприлюднила списки українських полонених, то лише за один день українські переговірники зафіксували понад 30 дзвінків з приводу викупу.

Юрій Тандіт зауважує, що СБУ вже затримала в Харкові групу шахраїв, які намагалися заробити на горі родичів полонених, і наводить конкретний приклад: йому подзвонив брат полоненого, сказав, що отримав дзвінок від брата про можливість викупу й вже готовий продавати майно. Але як з’ясувалося, «брат» із ним по телефону розмовляв «не своїм голосом» і не українською, як зазвичай, а російською мовою.

Важливо розуміти, що ми не міняємо наших людей на гроші. Якщо тільки ми цей процес легалізуємо, то терористи почнуть хапати на вулицях Донецька звичайних людей
Юрій Тандіт

«Ми повинні інструктувати родичів полонених. Ми це і робимо щодня. Я, як конфліктолог, розповідаю їм, що треба робити. Потім ми звертаємося до міліції. І вона займається цими фактами. Я знаю, що ведуться кримінальні справи щодо цього. Важливо не лише не розкривати ці списки, тому що їх можуть використати аферисти, а й розуміти, що ми не міняємо наших людей на гроші. Якщо тільки ми цей процес легалізуємо, то терористи почнуть хапати на вулицях Донецька звичайних людей. Вони для нас теж громадяни України. Ми будемо й ними займатися», – наголошує один з головних переговірників з української сторони.

«Полонених не можна міняти на спирт, пальне, продукти харчування»

Радник міністра оборони України Василь Будик, український активіст із Горлівки, який сам пробув у полоні 88 днів, вважає, що викуп полонених перетворює їх «на худобу» і нівелює саму ідею обміну полоненими між сторонами конфлікту.

Я вже зіштовхнувся з тим, що мені пропонують заплатити різні суми за різних наших хлопців, мов за худобу. Якщо на це йти, то такий підхід завдаватиме серйозної шкоди тій роботі, яку здійснюють держава та волонтери
Василь Будик

«Польовому командиру, в якого в полоні перебувають наші хлопці, повірте, може бути наплювати на те «м’ясо», яке їм присилають із Росії. І коли «воно» потрапляє до нас у полон, вони його просто списують. Вони припинять вважати заручників обмінним фондом, а будуть рахувати, мов худобу, по кількості голів. Я вже зіштовхнувся з тим, що мені пропонують заплатити різні суми за різних наших хлопців, мов за худобу. Якщо на це йти, то такий підхід завдаватиме серйозної шкоди тій роботі, яку здійснюють держава та волонтери. Обмін полонених на спирт, пальне, продукти харчування, по суті, лише погіршує ситуацію і не вирішує проблеми в корні», – переконаний Василь Будик.

Журналісти та волонтери самостійно склали список мобільних телефонів та банківських рахунків, якими послуговувалися шахраї, зв’язуючись з родичами безвісти зниклих або заручників. Цей список оприлюднений на інтернет-сайті informator.lg.ua.

Активісти наголошують, що заручниками цієї війни стають не лише ті, хто безпосередньо потрапляє в полон до незаконних збройних формувань, але й їхні родичі та близькі. Вони не можуть залишити зону бойових дій, допоки не звільнені члени їхньої родини, стаючи при цьому вразливими перед махінаціями шахраїв.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG