Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ: незаконно заарештовані під ОДА не отримають компенсації через помилку


Дніпропетровці, заарештовані через участь у масових акціях на підтримку євроінтеграції під будівлею Дніпропетровської облдержадміністрації у січні 2014 року, не отримають грошових компенсацій за незаконне утримання під вартою через технічну помилку в рішенні суду. Апеляційний суд Дніпропетровської області сьогодні зняв з розгляду справу про відшкодування моральних збитків постраждалому Владиславу Шевченку через неточність у рішенні суду першої інстанції.

Апеляційний суд області заявив, що Бабушкінський районний суд міста, який розглядав справи і призначав компенсації постраждалим, припустився технічної помилки – призначив стягнути 50 тисяч гривень компенсації не з державного бюджету, а з Держказначейства.

За словами адвоката постраждалих Віталія Погосяна, таким чином, виплата компенсацій постраждалим знову відтерміновується.

«У рішенні мало бути зазначено «стягнути з державного бюджету», натомість там зазначено «стягнути з Державного казначейства». Державне казначейство не є тим органом, з якого стягуються гроші», – сказав Радіо Свобода Віталій Погосян.

За ухвалою суду, упродовж місяця районний суд має виправити помилку і розгляд справи продовжиться.

Раніше дніпропетровські правозахисники звернулися до суду з позовами про відшкодування моральної шкоди незаконно затриманим під час подій 26 січня 2014 року громадянам. Бабушкінський районний суд Дніпропетровська присудив виплатити компенсації в розмірі 50 тисяч гривень 10 особам, ще одній людині мали виплатити 40 тисяч гривень.

26 січня 2014 року під Дніпропетровською облдержадміністрацією під час акції протесту проти тодішньої влади і на підтримку євроінтеграції сталися сутички: «тітушки» побили мирних демонстрантів, постраждали десятки людей, зокрема, журналісти. Тоді ж були затримані й утримувались під вартою через звинувачення «в організації масових заворушень» 22 мирних громадянина. У числі «заворушників» були затримані як учасники мітингу, так і абсолютно непричетні люди, зокрема, багатодітних батько, юнак, що має інвалідність із дитинства, чоловік з цукровим діабетом.

У лютому 2014 року справи проти всіх затриманих закрила прокуратура.

XS
SM
MD
LG