Доступність посилання

ТОП новини

Узбекистан: президент Карімов балотуватиметься на черговий термін


Президент Узбекистану Іслам Карімов
Президент Узбекистану Іслам Карімов

Виборча комісія Узбекистану оприлюднила імена кандидатів від чотирьох політичних партій, які братимуть участь у президентських виборах, що мають відбутися 29 березня.

Критики влади Узбекистану заявляють, що всі кандидати закликали нинішнього президента Іслама Карімова балотуватися, що створюватиме видимість демократії у цій країні.

Під час засідання 19 січня Центральна виборча комісія Узбекистану вирішила «дозволити чотирьом політичним партіям брати участь у президентських виборах».

Затвердженими кандидатами є Іслам Карімов від Ліберально-демократичної партії, Готамжон Кетмонов від Народно-демократичної партії, Нарімон Умаров від Соціал-демократичної партії «Справедливість» («Адолат») і Акмал Саїдов від Демократичної партії національного відродження.

Жодна з цих політичних сил не є опозиційною до нинішнього президента Карімова, який керує цією 29-мільйонною країною з 1990 року, коли Узбекистан ще не був незалежною державою.

Згідно з Конституцією Узбекистану, ніхто не може бути обраний на посаду президента більше ніж 2 рази. Але це обмеження було переглянуто, коли Карімов втретє переміг на президентських виборах у 2007 році. (Термін його перебування на посаді пролонговувався двічі під час референдумів).

Поправки до виборчого законодавства Узбекистану, ухвалені у 2011 році, скорочують термін перебування на президентській посаді з семи до п’яти років. Дата виборів президента була зміщена з кінця 2014 року на «першу неділю через 90 днів» після оголошення ЦВК результатів парламентських виборів.

Парламентські вибори в Узбекистані відбулися 21 грудня.

Іслама Карімова звинувачують у систематичному порушенні прав людини.

XS
SM
MD
LG