Доступність посилання

ТОП новини

Тверда політика щодо Росії не зміниться – керівники МЗС країн ЄС


На дипломатичному рівні розпочалися серйозні обговорення шляхів протидії російській пропаганді

Брюссель – Жодних змін ні у політиці Євросоюзу щодо Росії, ні щодо формату діалогу з нею не вноситимуть, доки вона не виконуватиме Мінських угод. Такий основний підсумок початкових стратегічних дискусій, які у понеділок доволі жваво точилися між головами дипломатичних відомств держав-членів ЄС. Дебати щодо російської стратегії Євросоюзу – це приготування до саміту, на якому в березні лідери держав-членів знову зосередяться на Росії. А конкретних кроків слід незабаром чекати в протидії російській пропаганді.

Дискусії між дипломатами щодо Росії тривали чотири години, і як повідомляють дипломатичні джерела, кожен з учасників хотів щось від себе додати, уточнити чи зауважити. Втім, головне бачення представників Євросоюзу щодо подальших відносин із Москвою вміщується в одну фразу: нічого не змінюватимемо до того часу, поки не будуть виконуватися Мінські угоди та не настане покращення в ситуації на сході України, де нині спостерігається нова ескалація напруги.

З боку низки держав були, звичайно, деякі заклики змінити підхід до Росії, але, врешті-решт, дипломати дійшли до єдиного рішення.

Жодного нового формату розмов із Росією не передбачається. А щодо скасування санкцій, то наразі для цього немає жодної підстави
Ґжеґож Схетина

«У підсумку ми погодилися, що європейська політика має змінювати політику Росії, але сама змінюватися не буде, – пояснює міністр закордонних справ Польщі Ґжеґож Схетина. – Те, що вже було ухвалене, має принести результат, зміну в ставленні Росії до України».

«Так само, жодного нового формату розмов із Росією не передбачається. А щодо скасування санкцій, то наразі для цього немає жодної підстави», – додає польський дипломат.

Нам не потрібне пом’якшення підходу до Росії – литовський дипломат

У цьому ж переконаний і голова литовського МЗС Лінас Лінкявічус. «Жодних підстав змінювати політику щодо Росії немає, тому що у Москви немає «політичного бажання щось змінити».

Росія навіть припинення вогню використала для того, щоб краще забезпечити терористичні групи, надати більше важкої техніки
Лінас Лінкявічус

«Нам не потрібне жодне пом’якшення підходу до Росії – для цього немає причин. Політика щодо Росії не має змінюватися. Чи скасовувати санкції? Відповідь – «Ні!». Росія навіть припинення вогню використала для того, щоб краще забезпечити сепаратистів і терористичні групи та надати більше важкої техніки напередодні боїв під Донецьким аеропортом», – сказав дипломат в інтерв’ю Радіо Свобода.

Маргот Вальстрьом
Маргот Вальстрьом

Тим часом, міністр закордонних справ Швеції Маргот Вальстрьом звертає увагу на те, що Євросоюз має допомогти Україні досягти успіху, треба підтримати Україну в захисті її територіальної цілісності й права ухвалювати власні рішення.

«Ми повинні показати нашу єдність, яка є кращим та важливим досягненням ЄС, – каже вона. – Також ми повинні дотримуватися режиму санкцій і тих правил, які ми встановили в наших відносинах із Росією: ми не повинні скасовувати їх зараз».

В боротьбі з пропагандою грядуть конкретні кроки – Моґеріні

Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні

Водночас, на дипломатичному рівні розпочалися серйозні обговорення шляхів протидії російській пропаганді. І хоча у понеділок не було ухвалено жодних рішень, однак, пояснює голова європейської дипломатії Федеріка Моґеріні, пошуки способу боротьби з дезінформацією, поширюваною прокремлівськими ЗМІ, у Євросоюзі тривають.

Ця ідея отримала широку підтримку міністрів, зауважила вона. «ЄС не намагається створювати контрпропаганди, а працюватиме над наданням інформації, що перешкоджатиме пропаганді. В якій формі це буде – телебачення, робоча група з підтримки свободи ЗМІ в регіоні – це ще в стані підготовки», – зазначила Федеріка Моґеріні.

Конкретніших кроків у цьому напрямку слід чекати наступними тижнями і на березневому саміті ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG