Доступність посилання

ТОП новини

Допомогу бійцям України надаватимуть за стандартами НАТО


Українські військовослужбовці на бронетранспортері біля Краматорська. Грудень 2014 року
Українські військовослужбовці на бронетранспортері біля Краматорська. Грудень 2014 року

Аби кожен на фронті точно знав, як рятувати себе або товариша, Україна має запровадити стандарт домедичної допомоги

Допомога на полі бою за стандартами НАТО – це врятовані життя українських бійців. У Києві розпочалася триденна міжнародна конференція з тактичної медицини, яку організував Світовий конгрес українців.

Зупинити кровотечу і переконатися, що ніщо не заважає дихати. Це ключові елементи порятунку поранених на полі бою. Як свідчать дослідження армії США, абсолютна більшість смертей, яких можна було б уникнути, настає від крововтрати і проблем із диханням. А відтак медичний джгут та індивідуальна аптечка разом із вмінням ними користуватися здатні врятувати сотні життів.

Від початку силового протистояння в Україні порятунком українських вояків за медичними стандартами НАТО опікується Світовий конгрес українців. На цю мету діаспора вже зібрала й видала 1 мільйон 300 тисяч доларів приватних пожертв. Західні інструктори навчили прийомів домедичної допомоги понад 12 тисяч бійців. Однак цього недостатньо: в АТО воює 20 тисяч.

Інструктор-парамедик Олександр Кулешов із Першого добровольчого мобільного шпиталю зазначає: «Це базові речі, які повинен знати кожен солдат, незважаючи на те, чи він лікар, чи він водій автівки або стрілок. Це не важливо. Поранення може отримати кожен. Коли падають «гради», коли мінометний обстріл, людина повинна знати, що робити».

Аби кожен на фронті точно знав, як рятувати себе або товариша, Україна має запровадити стандарт домедичної допомоги. Для цього на конференцію в Київ з’їхалися усі зацікавлені особи: бійці Нацгвардії і добровольчих батальйонів, інструктори, урядовці, західні експерти. Як кажуть знавці, прості рецепти, випробувані в усьому світі, дають безпрецедентний ефект.

Пораду дає полковник Командування сил спецоперацій США, лікар центру оперативної медицини Університету Джорджії Реґентс Андре Пеннардт: «Одна з найважливіших наших рекомендацій – це в обов’язковому порядку навчити кожного бійця накладати джгут. Ми бачимо це знов і знов, на різних полях битв різних війн – що надмірна крововтрата є причиною номер один смертей, яких можна було б уникнути. Відтак, якщо навчити усіх і кожного українського солдата, як правильно і швидко накласти джгут і зупинити кровотечу, то це врятує більше життів, ніж будь-що інше».

На це звертає увагу також Деніел Смайлі, заступник директора Каліфорнійського управління екстреної меддопомоги.

«Найважливіше сьогодні для України – виробити для себе стандарти тактичної польової медицини, врахувавши найкращий світовий досвід, – каже він. – Тобто треба, щоб невідкладна допомога бійцям – зупинка кровотечі, контроль дихання, термінова евакуація з поля бою – відбувалися в уніфікований, стандартизований спосіб. Зараз існує багато різних програм, вони усі роблять корисну справу. Але настав час звести ці програми до спільного знаменника і діяти як єдина команда, що рятує життя».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG