Доступність посилання

ТОП новини

«Багато будинків горять. Йде артилерійська війна» – комбат ОУН про ситуацію довкола аеропорту


Міст біля Донецького аеропорту, 18 січня 2015 року
Міст біля Донецького аеропорту, 18 січня 2015 року

Будівля нового терміналу Донецького аеропорту та село Піски під щільним артилерійським вогнем. Інтенсивність обстрілів зростає

Київ – Операція з деблокування українських військових, які тримають оборону в Донецькому аеропорту продовжується. За вихідні відновити втрачені позиції силовики не встигли. Наразі оточення немає, втім, підмога змушена пробиватись на об’єкт під щільним артилерійським вогнем. В новому теміналі, який зараз є головним пунктом оборони для армійців, нові руйнування та втрати. Сепаратисти з новою силою розпочали обстрілювати й прилегле село Піски. Бійці звідти повідомляють про «повноцінну атрилерійську війну».

У понеділок, близько 16-ї години, в будівлі нового терміналу впали перекриття другого поверху. Про це повідомили в штабі АТО. Повідомляють також про значну кількість поранених, однак точних цифр поки що не називають. Перекриття наче б то підірвали бойовики. Попри цю інформацію, в РНБО запевняють, що аеропорт продовжують контролювати «кіборги». А за вихідні вдалось налагодити шляхи сполучення та постачання.

Нам вдалось розчистити кілька шляхів, для того, щоб можна було забезпечувати аеропорт і наших захисників усім необхідним
Андрій Лисенко

«Є можливість відтепер спокійно завозити і підкріплення, і боєприпаси. Причому, це не є простою задачею, оскільки обстріли здійснюються постійно з боку бойовиків. Принаймні нам вдалось розчистити кілька шляхів, для того, щоб можна було забезпечувати аеропорт і наших захисників усім необхідним», – заявив Андрій Лисенко.

Операцію в аеропорту в РНБО називають «відновленням статусу-кво», а не наступом. Оскільки, зазначає Лисенко, за Мінськими домовленостями цей об’єкт повинен залишатися під контролем сил АТО. Оскільки під час підписання протоколу аеропорт був під контролем українських силовиків, а документ передбачав, що сили залишаються на раніше зайнятих позиціях.

Натомість сепаратисти наполягають, що саме вони повністю контролюють аеропорт у Донецьку, про це заявив 19 січня лідер угруповання «ДНР» Олександр Захарченко, звинувативши українські сили у наступі.

16.01.2015
Донецький аеропорт 15 січня. Повітряна розвідка. Армія SOS

далі

Сполучення з аеропортом значно ускладнилось – волонтер

Більше деталей про останні зміни під Донецьком вдалось довідатись від волонтера Романа Доніка, який здавна допомагає бійцям в аеропорту і зараз тримає зв’язок із ними. Він підтвердив, що оточення зараз немає. Бої всередині нового терміналу не ведуться, натомість його потужно обстрілюють з артилерії. Також наголосив, що через масштабні обстріли, зв’язок з об’єктом значно ускладнився.

«Постійно ведуться бойові дії. Кожен день туди заходять колони, кожен день туди заходять боєприпаси. Забирають поранених, забирають вбитих, висилають підкріплення. Вони не в оточенні, сполучення з ними в принципі є. Інша справа, що сполучення це відбувається під артилерійським вогнем», – повідомив волонтер

Не стихає канонада і над Пісками, селом, яке називають воротами в аеропорт. Командир добровольчого батальйону ОУН Микола Коханівский у коментарі для Радо Свобода повідомив, що інтенсивність атак сепаратистів значно зросла. Поки що працюють з дальніх дистанцій, однак бійці напоготові і чекають можливого прориву піхота, яка вчора вже пробивалась у населений пункт.

Криють артилерією, яка потрапляє в будинок і третину зносить – комбат

Обстріли стали набагато більш потужними. Якщо раніше точечно вибирали якусь позицію і крили, то зараз криють усі Піски, криють «Градами», криють якоюсь важкою артилерією, яка потрапляє у двохповерховий будинок і третину одразу зносить. Багато будинків взагалі лягло. Прямо зараз багато будинків горить. Тобто, йде повноцінна артилерійська війна, – розповів Коханівский.

За повідомленнями РНБО, за добу в зоні АТО загинули 3 військових, 66 зазнали поранень. Всього бойовики, за дааними Києва, здійснили майже сотню обстрілів по 47 населених пунктах.

Також, за інформацією РНБО, кордон з Україною перетнули дві батальйонно-тактичні групи Збройних сил Росії.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG