Доступність посилання

ТОП новини

Бойко, Льовочкін, Шуфрич оскаржують люстрацію в Конституційному суді


20 січня до Конституційного суду України надійшло подання 47 народних депутатів щодо відповідності Конституції закону України «Про очищення влади». Про це повідомляють журналісти програми Радіо Свобода «Схеми».

Це конституційне подання, яке розміщене на офіційному сайті Конституційного суду, підписали в повному складі народні депутати з Опозиційного блоку, серед яких Юрій Бойко, Сергій Льовочкін, Нестор Шуфрич, Євген Бакулін, Наталія Королевська. Окрім того, під зверненням поставили підпис ще 7 народних депутатів, серед яких Євген Геллер із депутатської групи «Економічний розвиток» і позафракційний Валерій Писаренко.

У поданні йдеться, про те, що заборона протягом 10 років обіймати посади при владі тим чиновникам, які працювали при режимі Віктора Януковича є дискримінаційною та суперечить Конституції України. Також депутати скаржаться на те, що закон обмежує право людини заробляти на життя. Окрім того депутати вважають закон дискримінаційним, бо він оснований на принципах колективної відповідальності, а не індивідуальної. Також депутати оскаржують пункт закону про необхідність перевірки наявності майна у чиновника та відповідність його вартості даним, вказаним чиновником в декларації.

Закон про люстрацію, ухвалений парламентом у вересні, набув чинності 16 жовтня 2014 року.

12 грудня 2014 року відбулося засідання Венеціанської комісії, на якому європейські експерти висловили низку зауважень щодо закону «Про очищення влади». У засіданні взяла участь українська делегація у складі співавторів закону та міністра юстиції України Павла Петренка. Україні дали час на внесення правок.

Цього місяця міністр юстиції Павло Петренко підписав наказ про утворення робочої групи з доопрацювання закону про люстрацію.

XS
SM
MD
LG