Доступність посилання

ТОП новини

Активісти вимагають від держави статусу учасників боротьби за незалежність України


Борці за незалежність України вимагають правового статусу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00

Борці за незалежність України вимагають правового статусу

Група громадських активістів подала позов до Кабміну, СБУ та Національної академії наук України, аби ті розробили закон про правовий статус учасників боротьби за незалежність України.

За словами одного з ініціаторів позову Віктора Борківського, Росія останні десятиліття зумисне тиражує в медіа думку, що вона «подарувала Україні незалежність».

«Ми вибороли і я хочу якраз через суд довести, що незалежність вибороли ми – люди, які йшли за незалежність. Це є «Рух» та багато інших організацій – УРП (Українська республіканська партія – ред.) на той час уже була створена. Ми йшли за незалежність, нам не дарувала Москва», – зазначає він.

Борківський додає, що також належав «Руху» – на той час громадсько-політичної організації, яка відстоювала самостійний розвиток України як держави.

За його словами, він та його однодумці організовували протестні майдани, збирали підписи та всіляко сприяли суверенітету України. Щодо цього він подав до СБУ документальні свідчення.

Борківський зауважує, що не вимагає для себе жодних пільг, утім вважає справедливим, аби йому та його побратимам присвоїли статус учасника боротьби за незалежність України.

Перший судовий розгляд справи відклали через те, що частина з групи позивачів не з’явилися до зали суду. Представники Кабміну та СБУ були присутніми у суді.

Спроби затвердити такий статус уже були у 2010 році. Тодішній президент Віктор Ющенко видав указ про вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті, який передбачав затвердження статусу та проведення органами місцевого самоврядування заходів щодо вшанування учасників боротьби. Ініціатива залишилась на рівні законопроекту.

XS
SM
MD
LG