Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ знову серйозно занепокоєна і закликає до миру в Україні


А російська делегація «продовжила вигороджувати терористів», повідомила місія України в ОБСЄ

Організація з безпеки і співпраці в Європі знову закликала у вівторок до припинення вогню в Україні і до повного виконання Мінських домовленостей. Чинний голова організації, міністр закордонних справ Сербії Івица Дачич привітав швидке ухвалення такої декларації постійних представників усіх 57 держав-членів.

Декларація Постійного комітету ОБСЄ підтверджує тверде переконання 57 країн-членів, що коло насильства і бойових дій на сході України «можна розірвати тільки за столом переговорів, але не на полі бою», заявив Івица Дачич після засідання.

Івица Дачич
Івица Дачич

Він закликав усі сторони конфлікту негайно почати деескалацію становища і запровадження повного припинення вогню.

«Хотів би заохотити сторони повністю використати набір інструментів ОБСЄ для припинення конфліктів», – наголосив міністр закордонних справ і віце-прем’єр Сербії, який зараз очолює організацію.

В ухваленій сьогодні декларації країни-члени висловили серйозне занепокоєння з приводу воєнної ескалації останніх днів на сході України й закликали всі сторони негайно припинити вогонь і повністю виконати Мінський протокол від 5 вересня і Мінський меморандум від 19 вересня минулого року.

Крім того, члени ОБСЄ висловили повну підтримку зусиллям спеціального представника голови організації Гайді Тальявіні й закликали всі сторони, які підписували Мінські домовленості, зустрітися якнайшвидше, «щоб досягти практичного поступу до повного втілення» цих домовленостей.

У декларації також ідеться про підтримку всіх зусиль на деескалацію становища, в тому числі й у так званому «нормандському форматі», з участю України, Росії, Німеччини і Франції.

На спеціальному засіданні Постійного комітету через телеконференцію виступили і голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан і представник організації у Тристоронній контактній групі Гайді Тальявіні. Вони теж говорили в першу чергу про необхідність негайного перемир’я.

Виконати Мінські домовленості в повному обсязі

Юрій Сергєєв
Юрій Сергєєв

А завтра становище в Україні має розглянути й Рада безпеки ООН. Як заявляв постійний представник Юрій Сергєєв, Україна готує до засідання Ради безпеки «повну об’єктивну картину для світу» про становище на сході держави.

На потребі перемир’я і виконання Мінських домовленостей усіма сторонами і в повному обсязі наголошують і українські посадовці, починаючи з президента. Ці виступи з новою силою пролунали після початку останніми днями особливо активного наступу сил сепаратистів на українські позиції в Донецькому аеропорті й деінде на лінії контакту сторін.

Цей наступ став новим грубим порушенням сепаратистами Мінських домовленостей. Росія ж, за підтримки якої й діють сепаратисти, «не помітила» цього наступу, зате почала називати «порушенням домовленостей» відповідь України на нього.

Росія продовжує фальсифікації

Росія також вкотре фальсифікувала зміст Мінських домовленостей, стверджуючи, ніби за ними українські війська мають узагалі віддати сепаратистам Донецький аеропорт. Насправді ж там ідеться про те, що лінія протистояння має бути зафіксована станом на 19 вересня минулого року.

Тоді під контролем військ України був не тільки весь Донецький аеропорт, а й іще кількасот квадратних кілометрів території, яку сепаратисти за підтримки російських військ зайняли, коли українські війська почали відходити відповідно до Мінських домовленостей. Тепер Україна нагадує, що один із моментів повного виконання цих домовленостей – це саме повернення сторін на позиції 19 вересня.

І на нинішньому засіданні Постійного комітету ОБСЄ теж не обійшлося без чергового виступу делегації Росії. Незважаючи на звіти місії ОБСЄ щодо обстрілу автобусу під Волновахою, російська делегація «продовжує вигороджувати терористів», написала у твітері місія України в ОБСЄ.

Андрій Келін
Андрій Келін

Днями голова російської місії Андрій Келін виступив із новою фальсифікацією чергового звіту ОБСЄ. Ще до його оприлюднення він заявив, ніби цей звіт про обставини обстрілу автобуса під Волновахою спростовує версію про причетність сепаратистів, бо обстрілювали, мовляв, із півночі, а там стоять українські війська. Насправді ж у звіті мовиться, що стріляли з північно-північного сходу, а це вже напрямок, де всі території підконтрольні сепаратистам.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG