Доступність посилання

ТОП новини

У Москві з Мавзолею Леніна виганяли диявола


Група епатажних активістів із Санкт-Петербурга влаштувала у столиці Росії вже не першу виставу з політичним підтекстом

Tom Balmforth

Епатажні акції повернулися на Красну площу Москви: двоє чоловіків обливали «свяченою водою» Мавзолей Леніна. Вони заклинали мумію радянського керівника «встати і піти геть», а свою акцію назвали «вигнанням диявола».

Двоє активістів, Олег Басов і Євген Авілов, «протрималися» секунд 15, обливаючи вхід до Мавзолею з пластикових пляшок і «виганяючи диявола» з будівлі: їх відразу затримала охорона, і чоловіків доправили до поліції.

За повідомленнями, їх визнали винними у «дрібному хуліганстві» й засудили до 10 діб адмінарешту.

Обидва чоловіки – активісти арт-групи «Синій вершник» із Санкт-Петербурга. На сторінці в соцмережі «ВКонтакте» ця група характеризує себе як «дрібнобуржуазний соц-арт».

Це вже далеко не перша акція з політичним підтекстом групи, створеної у вересні 2013 року. Одна з них була присвячена й конфліктові в Україні: у травні минулого року активіст групи «умився кров’ю», стоячи навколішки на українському прапорі, під будівлею санкт-петербурзького відділку Федеральної служби безпеки Росії.

У липні активіст «Синього вершника», скориставшись фразою поета Михайла Лермонтова, провів акцію «Немита Росія» в санкт-петербурзькому музеї «Ермітаж»: він роздягся до білизни, заліз до музейного саркофага і почав змивати з себе напис «Єдина Росія» й емблему цієї прокремлівської партії.

Відзначилася група і в час початку гострої кризи російського рубля, що спалахнула в листопаді: її активіст сів під будівлею Центрального банку Росії і став їсти сторублеві банкноти, запиваючи їх американською «Пепсі-колою» на знак того, як американська валюта зростанням свого курсу «пожирає» російську.

А остання наразі акція групи, біля Мавзолею, нагадала, що й Красна площа в Москві є улюбленим місцем різних епатажних подій, і не тільки для росіян (це вже згадка про німця Матіаса Руста, який 1987 року приземлив на ній невеликий літак).

Зокрема, в листопаді 2013 року інший діяч такого спрямування Петро Павленський, теж із Санкт-Петербурга, прибив себе на цій площі до бруківки за мошінку – так він протестував проти апатії і політичної байдужості в сучасній Росії.

А 2012 року, в січні, там відзначився ще мало тоді відомий жіночий феміністський панк-гурт Pussy Riot – це було якраз напередодні їхнього найвідомішого лютневого виступу в соборі Христа-Спасителя. Там, на так званому Лобному місці, неподалік Спаської вежі Кремля, відразу вісім учасниць гурту проспівали критичну щодо президента Росії пісню зі словами «Путін зас*яв».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG