Доступність посилання

ТОП новини

Визначена владою ціна біометричного паспорта в Україні незаконна – експерт


 ©Shutterstock
©Shutterstock

«Єдиний законний платіж за закордонний паспорт – 170 гривень»

Ірина Вівчар

Київ – Українців знову змушують переплачувати за закордонні паспорти, стверджують правозахисники. Верховний суд ще позаторік констатував: єдиний легальний платіж за цей документ – державне мито. Судова практика теж на боці пересічних людей: платити треба 170 гривень. Однак у Міграційній службі просять за документ щонайменше 461 гривню. За новий, біометричний паспорт, доведеться викласти мінімум 518 гривень. Експерти звинувачують Міграційну службу в корупції, а чиновники розводять руками: мовляв, винні не вони.

12 січня українці стали у черги за біометричними паспортами. Однак процес видачі документів почався із численними порушеннями та незаконними поборами, стверджують юристи. Крім державного мита, треба оплатити послуги Міграційної служби: вартість бланка, банківську комісію, а, якщо не хочете довго стояти у черзі, – ще 250 гривень державному підприємству «Документ». Заступник голови ДМС Тетяна Нікітіна дорожнечу паспорта пояснює так: рішення суду було, а от вказівки Мінфіну – ні.

«Що стосується мита, всі знають, що це 170 гривень, воно затверджене декретом про мито. Вартість послуги (Міграційної служби – ред.)– 87, 15 гривень – затверджена постановою № 795. Вартість бланка (261 гривня за паспорт з електронним носієм інформації) – це визначено договором між нашою службою і поліграфкомбінатом «Україна».

Ми зверталися до Кабміну, щоб зробити єдиний платіж, але ця пропозиція не підтримується
Тетяна Нікітіна

Щодо 250 гривень, які сплачують ДП «Документ», то це підприємство самостійно закупило обладнання, встановило його у своїх центрах, щоб на першому етапі надавати послуги з оформлення паспортів, тому що у нас недостатньо робочих місць. Ми зверталися до Кабміну, щоб зробити єдиний платіж, але ця пропозиція не підтримується, оскільки механізм перерозподілу коштів із загального фонду держбюджету на спеціальний є, на сьогоднішній день, на думку Мінфіну, неможливим. Нам визначать платіж – ми його будемо стягувати», – сказала Тетяна Нікітіна.

Юристи наполягають, усі платежі, крім державного мита, – незаконні. Це стосується і звичайного, і біометричного паспорта, юридично різниці між ними немає. Нинішня діяльність держпідприємства «Документ», стверджує експерт Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук, прямо заборонена законом «Про адміністративні послуги». Підприємство, за його словами, має право надавати лише супутні послуги: ламінування, копіювання, продаж канцелярських товарів тощо.

Для оформлення закордонного паспорта громадянин подає внутрішній паспорт та копію ідентифікаційного коду. Невже він неспроможний це зробити сам?
Віктор Тимощук

«Для оформлення закордонного паспорта громадянин подає внутрішній паспорт та копію ідентифікаційного коду. Невже він неспроможний це зробити сам? Заяву-анкету заповнює працівник міграційної служби, ДП «Документ» цього робити не має права. Воно бере по 250 гривень з кожного паспорта, крім того, надає консультаційні, посередницькі послуги при реєстрації місця проживання, при операціях із внутрішніми паспортами. Там йдеться про немалі кошти. Рахункові палати, коли робили аудит МВС в попередні роки, завжди констатували порушення в сотні мільйонів у використанні таких от коштів», – зауважив Віктор Тимощук.

Натомість у Міграційній службі запевняють: якби підприємство було незаконним, його б закрили. Керівник прес-служби відомства Сергій Гунько констатує: пересічні люди діяльністю держпідприємства «Документ» задоволені й готові, мовляв, платити більше заради комфорту.

Послуги ДП «Документ» не є обов’язковими. Людина іде туди свідомо
Сергій Гунько

«Усі були на бульварі Шевченка, 27. Послуги ДП «Документ» не є обов’язковими. Людина іде туди свідомо, і, повірте, незадоволених людей там немає, тому що є комфортні умови, електронна черга, те, що держава не може забезпечити», – наголошує Сергій Гунько.

У Центрі політико-правових реформ підсумовують: влада в Україні змінилася, але корупційні схеми із закордонними паспортами залишаються старими. Сумарно з послугами державного посередника та банківською комісією документ коштує 796 гривень замість 170.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG