Доступність посилання

ТОП новини

Президент ПАРЄ просить спікера Держдуми Росії посприяти звільненню Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Анн Брассер просить спікера Держдуми Росії Сергія Наришкіна посприяти звільненню української Надії Савченко, щоб забезпечити її присутність на відкритті січневої сесії ПАРЄ.

У листі до Наришкіна президент ПАРЄ зазначила, здоров’я Савченко є критичним у зв’язку з її голодуванням, повідомила у середу прес-служба ПАРЄ.

Крім того, Брассер зауважила, що Мінський протокол, погоджений Росією та Україною, передбачає «негайне звільнення всіх заручників і незаконно затриманих осіб».

«Тому я прошу вас вжити заходів з вашою владою, щоб забезпечити її термінового звільнення, відповідно до Мінського протоколу або з гуманітарних або інших підстав», – написала президент ПАРЄ.

Вона також зазначила, що Савченко була обрана народним депутатом Верховної Ради, а також є членом української делегації в Асамблеї.

«Це питання, яке буде продовжувати отруювати відносини між Росією і Україною і яке ставить життя молодої жінки в небезпеку, якщо лише це швидко не вирішать», – наголосила Брассер.

Савченко обрана до Верховної Ради України за списком партії «Батьківщина».

25 грудня 2014 року Верховна Рада України делегувала українську льотчицю Надію Савченко до складу делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи.

Крім того, 13 січня 2015 року Рада ухвалила звернення до ПАРЄ щодо звільнення Савченко. Народні депутати закликають ухвалити на найближчій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, яка відбудеться 26-30 січня 2015 року, резолюцію із закликом до звільнення Савченко, Сенцова та інших громадян України, які протиправно утримуються на території Росії.

Водночас, як повідомила в ефірі Радіо Свобода сестра української льотчиці Віра Савченко, Надія вимагає звільнити її до 26 січня. Якщо її не випустять на волю, це створить прецедент в історії Ради Європи, коли одна з країн-членів, Росія, тримає в ув’язненні делегата іншої країни.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів. Сама вона всі звинувачення відкидає, її захист наполягає, що Савченко викрали і примусово вивезли з території України.

13 грудня 2014 року Надія Савченко розпочала голодування.

На цю ж тему:

20.01.2015
Відсутність Савченко в ПАРЄ загрожує новим скандалом

Із військовополоненою зустрілася її сестра Віра Савченко, котру в Слідчому комітеті Росії намагалися допитати далі
05.01.2015
У світі триває твітер-шторм на підтримку звільнення Надії Савченко

13 грудня українська льотчиця розпочала голодування на знак протесту проти свого утримання під вартою далі
XS
SM
MD
LG