Доступність посилання

ТОП новини

Банки пропонують вибірково реструктурувати валютні кредити позичальників


Кому не слід реструктуризовувати валютні кредити?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Представники українських банків, що підписались під Меморандумом про реструктуризацію валютних кредитів, а також експерти Незалежної асоціації банків України пропонують розмежувати кредити, які підпадуть під реструктуризацію. Мова йде про те, щоб розділяти позики на придбання соціального житла і ті, за якими купували нерухомість, що не підпадає під цю категорію.

Соціальним пропонують вважати єдине житло фізичної особи, загальна площа якого не перевищує 60 квадратних метрів для квартир і 120 квадратних метрів для житлових будинків. Також принципово, щоб позичальник був прописаний у цьому житлі.

Окрім того, представники банківського сектору пропонують реструктурувати лише кредити, при яких загальна сума несплачених зобов’язань за основною сумою заборгованості, відсотків і комісій загалом не перевищує 2,5 мільйона гривень за офіційним курсом гривні до іноземних валют станом на 1 січня 2015 року.

Для цього, за словами експертів, необхідно внести відповідні зміни до Податкового кодексу, до закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» і скасувати мораторій на стягнення майна.

Директор з управління ризиками одного з українських банків Олена Домуз зауважує, що позичальників ніхто не змушував брати валютний кредит, адже вони мали економічний вибір: взяти дешевшу позику в валюті, чи дорожчу в українській гривні. А таке розмежування, за її словами, дозволить подбати саме про незахищені прошарки населення, «а не про спекулянтів».

«Банки самі на себе усі збитки взяти не можуть. У нас виникне інша проблема – повний колапс із депозитами і поверненням коштів. Якщо відтоки депозитів і грошей із системи продовжаться тими темпами, які були у 2014 році, то, на жаль, ми з вами не зможемо підняти економіку», – говорить представниця банку.

Домуз також додала, що банки зараз відчувають підтримку від НБУ щодо впровадження у дію меморандуму, утім він досі потребує допрацювання й уточнення. Через розмежування кредитів, що відповідають і не відповідають умовам реструктуризації, вдасться розділити відповідальність не лише між державою і банками, але і між позичальниками, говорить вона.

Наприкінці грудня 2014 року НБУ погодив меморандум, який передбачає реструктуризацію споживчих кредитів по 7,99 гривень за долар. Під ним також підписались низка українських банків й організації, що представляють інтереси споживачів. Утім меморандум наразі є, радше, переліком домовленостей між трьома сторонами – йому бракує юридичних гарантій.

XS
SM
MD
LG