Доступність посилання

ТОП новини

МЗС вимагає від Росії пояснень щодо війська біля кордону з Україною


Російські військові, архівне фото
Російські військові, архівне фото

МЗСУкраїни вимагає від Росії пояснень щодо зосередження вздовж україно-російського кордону понад 50 тисяч російських військових. Про це йдеться узаяві відомства.

Здійснення сусідньою державою цих та інших заходів військової діяльності із невизначеними завданнями викликає природне занепокоєння в Україні, суперечить міжнародним зобов’язанням російської сторони, зазначають у МЗС.

«З огляду на це, Україна, використовуючи визначену у Віденському документі про заходи зміцнення довіри і безпеки, учасниками якого є всі держави-члени ОБСЄ, процедуру 20 січня звернулася відповідним каналом зв’язку ОБСЄ до Російської Федерації з вимогою офіційно повідомити цілі, райони проведення Росії вказаної військової діяльності, дату її завершення, а також найменування, підпорядкованість, кількість та типи формувань і частин, що беруть в ній участь. Автоматично цей запит розійшовся мережею ОБСЄ всім державам-учасницям», – йдеться у заяві.

Згідно з Віденським документом, наголошують в українському дипломатичному відомстві, Росія зобов’язана надати відповідні роз’яснення протягом 48 годин з моменту отримання запиту, тобто 22 січня.

У МЗС наголосили, що Україна залишає за собою право, в разі надходження незадовільної відповіді, вимагати двосторонніх консультацій або багатосторонню зустріч держав-учасниць Віденського документа під проводом діючого голови ОБСЄ.

Раніше секретар РНБО Олександр Турчинова заявив, що уздовж східної частини українсько-російського кордону у повній бойовій готовності перебувають близько 50-тисяч російських військ.

Україна та Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає. Водночас Росія заявляє, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

XS
SM
MD
LG