Доступність посилання

ТОП новини

Ми підбили ще два танки, поки що плани противника не відомі – Семенченко


Українські військовослужбовці біля села Піски. 1 січня 2015 року. Ілюстраційне фото
Українські військовослужбовці біля села Піски. 1 січня 2015 року. Ілюстраційне фото

«Жолобок на шляху від 31-го блокпосту. Сюди стягнута велика кількість російських та терористичних військ»

Київ – Українські військові не відступають з Донецького аеропорту, ситуацію вони контролюють. Ці заяви РНБО підтвердили Радіо Свобода й українські бійці, які зараз перебувають на позиціях у районі летовища. Тим часом проросійські бойовики стягнули значні сили, зокрема близько 50 одиниць військової техніки, в район, наближений до 29-го блокпосту в районі Бахмутської траси, повідомив з місця подій командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко. А спостерігачі ОБСЄ наголошують на тому, що впродовж трьох останніх днів вони зафіксували обстріли тих районів, які раніше залишалися відносно спокійними.

Ранок середи приніс звістку про те, що віднині чисельність війська в Україні має сягнути 250 тисяч. Про це сповістив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні уряду.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

«Уряд України вносить до парламенту закон про збільшення загальної чисельності Збройних сил України. Ми пропонуємо встановити цю чисельність на рівні 250 тисяч осіб. Це збільшення чисельності на 68 тисяч осіб. Це важливе рішення, яке забезпечено урядом фінансово», – заявив очільник уряду.

Він нагадав, що загалом на фінансування сектору національної безпеки та оборони держава в 2015-му виділила 90 мільярдів гривень, що становить 5,2 % від ВВП. За словами прем’єра, цьогорічний бюджет є «оборонним і воєнним».

У Кремлі двома днями раніше такі плани Києва назвали «наступом «партії війни». Обурення «нарощуванням військової присутності на південному сході» висловило російське МЗС у своїй заяві від 19 січня.

«У Пісках усі хлопці на позиціях» – комбат

Тим часом на нараді за участі силовиків у Харкові секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив у середу, що ситуація в Донецькому аеропорту залишається дуже напруженою, але українські війська її контролюють.

Командир добровольчого батальйону ОУН Микола Коханівський розповів Радіо Свобода, якою була ситуація в селищі Піски поруч із Донецьким аеропортом у середу, 21 січня.

«Ситуація стабільно важка, обстріли тривають. Наша артилерія працює, всі хлопці на позиціях. Покидати Піски наші хлопці не збираються. Так само зараз відбувається ротація в тій частині аеропорту, яку тримає, зокрема, батальйон ОУН. Наказу покидати немає, відповідно, ми не відступаємо. Тривають обстріли: б’ють танки, міномети. Все це є», – сказав комбат.

Сьогодні портал «Є! Єдність.інфо» на своєму YouTube каналі опублікував відео з полоненими «кіборгами», що 20 січня через погану видимість натрапили в полон до бойовиків.

Три «кіборга» сидять на прес-конференції разом із ватажком незаконного збройного угруповання «ДНР» Олександром Захарченком. Він підштовхує їх до зізнання, що їх використали, як «гарматне м’ясо», відправивши без розвідки в одне з приміщень аеропорту. На відео українські бійці виглядають пригніченими й відповідають неохоче.

У районі 29-го блокпосту 21 січня поранених і загиблих немає – Семенченко

Семен Семенченко
Семен Семенченко

Народний депутат, командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко перебуває поблизу ще одного гарячого місця на лінії фронту – 29-го блокпосту в Луганській області. Він розповів Радіо Свобода, як у вівторок, 20 січня, був розбитий 31-й блокпост, зведений українськими військовими в районі Бахмутської траси. За його даними, підкріплення в цей район надійшло, внаслідок вчорашніх боїв загинуло двоє українських вояків, семеро отримали поранення.

«У вівторок, 20 січня, з самого ранку звучала артилерійська канонада, терористи працювали з усіх можливих стволів по 31-у блокпосту. Інженерні споруди, які там були зведені, були зруйновані. 24-й батальйон відійшов на заздалегідь підготовлені позиції. Підтягнулося підкріплення: батальйон «Донбас», ЗСУ і частина Нацгвардії. Канонада почалась уже на 29-у блокпосту, артилерія працювала до кінця дня, у бою були задіяні танки», – відновив події минулого дня народний депутат.

За його словами, у вівторок було зафіксоване переміщення бронетехніки сепаратистів із Луганська у район, розташований у безпосередній близькості до українського опорного пункту, 29-го блокпосту. «Також нам дуже бракувало авіації, якою це все можна було рознести», – додає він.

Семен Семенченко повідомив, що у середу, 21 січня, бої в районі Бахмутської траси відновилися, але вони вже не були такі напружені, як днем раніше.

Ми підбили «Градами» ще два танки. Селище Жолобок на шляху від 31-го блокпосту – сюди стягнута велика кількість російських та терористичних військ
Семен Семенченко

«Ми підбили «Градами» ще два танки (раніше, у вівторок, за інформацією Семена Семенченка, українські військові підбили один танк – ред.). Сьогодні у нас загиблих і поранених немає. Виявлено було скупчення бронетехніки ще в одному районі в безпосередній близькості до 29-го блокпосту, тобто вони стягуються, працюють міномети, які «кочують» у нашому тилу. Поки що плани противника не відомі, хоча сьогодні були помічені 50 одиниць техніки неподалік селища Жолобок на шляху від 31-го блокпосту. Сюди стягнута доволі велика кількість російських та терористичних військ. Це може бути як спроба перед політичними переговорами полякати, так і початок операції, а може бути просто помста за аеропорт, не зрозуміло», – розповів Семен Семенченко.

Речник Луганської ОДА Ярослав Галас не підтвердив Радіо Свобода станом на 18:00 21 січня інформацію, що з’явилася днем раніше про вхід у селище Жолобок Слов’яносербського району Луганщини на світанку середи, 21 січня, російських військових чи сепаратистів. За його словами, станом на вчора це не підтверджувалося, а станом на вечір 21 січня з селищем немає телефонного зв’язку.

Голова Луганської ОДА Геннадій Москаль повідомив, що сьогодні вдень був підірваний міст через Сіверський Донець у Станиці Луганській. Це єдина транспортна переправа, через яку здійснювався автомобільний рух із контрольованої Україною Станиці в окупований бойовиками Луганськ і в зворотному напрямку. «Міст був під контролем бойовиків, котрі заклали вибухівку й підірвали його», – ідеться в його повідомленні. Підтвердження інформації, що міст підірвали саме сепаратисти, з інших джерел немає.

«Слава Богу, від обстрілів навчилися вже ховатися»

В останні дні проросійські бойовики обстрілювали також Станицю Луганську, Трьохізбенку, Щастя.

Старший лейтенант медичної служби, начмед тактичної групи «95 квартал» Артем Хранюк, який перебуває на бойових позиціях у цьому районі, розповів Радіо Свобода: «У нас доволі інтенсивні обстріли. Слава Богу, навчилися вже ховатися від них. Сьогодні був один легкий поранений і одна цивільна жінка з пораненням. Це те, що я знаю. Але обстріли набагато сильніші стали, ніж були у вересні. Вони (проросійські бойовики – ред.) б’ють зараз по самому Щастю, по Петрівці, по Теплому, по Станиці. Хорошого там мало».

Спеціальна спостережна місія ОБСЄ (СММ) оприлюднила свій звіт щодо обстрілу Дебальцевого 19 січня, внаслідок якого загинули троє мирних мешканців, зокрема 12-річна дитина. У звіті йдеться про те, що місто Дебальцеве Донецької області 19 січня обстрілювали «Градами» з Горлівки, підконтрольної бойовикам «ДНР».

«СММ бачила щонайменше сім ракет, що не розірвалися. Аналіз воронки, здійснений СММ, засвідчив, що «Град» стріляв із західного напрямку, де розташована підконтрольна «ДНР» Горлівка», – йдеться в оприлюдненій доповіді.

Ми фіксуємо обстріли у тих районах, які раніше були відносно спокійними – ОБСЄ

Михайло Боцюрків
Михайло Боцюрків

У коментарі Радіо Свобода речник місії Михайло Боцюрків відзначив, що її спостерігачі фіксують обстріли в тих містах і районах, які ще донедавна залишалися відносно спокійними: обстрілюють і населені пункти, які контролюють українські сили, і місто Донецьк, яке контролюють незаконні збройні угруповання.

«Упродовж останніх днів ми спостерігаємо і звітуємо про щодалі більшу кількість випадків порушення режиму припинення вогню не лише в Донецьку та його околицях, але й у Дебальцеві, де донедавна було відносно спокійно. Протягом трьох останніх днів там загинули цивільні люди й була пошкоджена інфраструктура. Крім того, наші спостерігачі зафіксували обстріли в Донецьку – не лише в районі аеропорту, але й у районах, прилеглих до нього», – повідомив речник ССМ ОБСЄ.

Він зауважує, що, крім Дебальцева, донедавна було спокійно, а тепер лунають вибухи й постріли на ділянці між Донецьком та Маріуполем. Посилаючись на дані об’єднаного центру з контролю та координації, в роботі якого задіяні як українські, так і російські військові, в місії ОБСЄ вказують на те, що кількість обстрілів упродовж останніх днів сягає понад 100 щодоби.

Івица Дачич
Івица Дачич

Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Сербії Івица Дачич після ухвалення декларації Постійним комітетом ОБСЄ щодо ситуації в Україні 20 січня закликав усі сторони конфлікту негайно почати деескалацію становища і запровадження повного припинення вогню.

Декларація Постійного комітету ОБСЄ підтверджує переконання 57 країн-членів, що коло насильства і бойових дій на сході України «можна розірвати тільки за столом переговорів, але не на полі бою», заявив Івица Дачич після його засідання.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG