Доступність посилання

ТОП новини

Працівники «Південмашу» вимагають виплати зарплати


Ракета Р-12 на території дніпропетровського заводу «Південмаш» (ілюстраційне фото)
Ракета Р-12 на території дніпропетровського заводу «Південмаш» (ілюстраційне фото)

У Дніпропетровську в середу, 21 січня, кілька сотень працівників державного підприємства «Південний машинобудівний завод» вийшли на акцію протесту з вимогами погашення боргів із заробітної плати.

У руках вони тримали плакати з написами «Невиплата зарплати – замах на вбивство», «Заборгованість на «ПМЗ» – ганьба Гаранта».

За словами працівників підприємства, заборгованість із заробітної плати на заводі яка накопичилась за останні 5 місяців, становить близько 80 мільйонів гривень. Крім того, працівники «Південмашу» заявляли, що через брак замовлень на підприємстві запроваджений 3-денний робочий тиждень.

Акцію «південмашівців» у середу підтримали представники громадських організацій та незалежних профспілок. За словами представника Конфедерації вільних профспілок у Дніпропетровській області Олексія Символокова, працівники підприємства разом з профспілковими активістами склали звернення до президента України, уряду та парламенту з вимогами вирішити питання погашення боргів із зарплати та залучення на завод нових замовлень.

«Підприємство державне, отже, його керівництво призначене профільним міністерством, відтак відповідальність за ситуацію на заводі несе, окрім дирекції, зокрема і міністерство і весь Кабмін. Українське законодавство взагалі передбачає кримінальну відповідальність за невиплату зарплати. Ми вимагаємо, щоб уряд і профільний комітет Верховної Ради розглянули ситуації і упродовж двох тижнів дали свою відповідь щодо шляхів вирішення проблеми. Якщо цього не буде, працівники планують ще більш масштабну акцію», – розповів Радіо Свобода Олексій Символоков.

Як зазначив представник профспілок, збір підписів працівників заводу під зверненням до столичної влади наразі триває.

У жовтні 2014 року під час візиту на «Південний машинобудівний завод» президент України Петро Порошенко заявив, що заводу треба «знайти модель, яка дозволить продавати конкурентоздатну продукцію на світових ринках» і що він доручить включити продукцію «Південмашу», зокрема високоточну зброю, до державного оборонного замовлення на 2015 рік.

Державне підприємство «Південний машинобудівний» – одне з найбільших підприємств України з виробництва ракетно-космічної техніки. Було створене як секретне підприємство для виробництва зброї у радянські часи. Після закінчення «холодної війни» освоїло виробництво мирної техніки.

XS
SM
MD
LG