Доступність посилання

ТОП новини

Яким буде спалений київський кінотеатр «Жовтень» після реконструкції?


«Жовтень» може знову показувати кіно вже до кінця цього року

Один із найстаріших кінотеатрів Києва «Жовтень», що згорів внаслідок підпалу в жовтні минулого року, може запросити нових глядачів уже до кінця цього року. Як сподіваються активісти, кінотеатр стане культурним простором, де працюватимуть не лише зали показу, а й артгалерея та кафе. А для реконструкції «Жовтня» міська влада надає близько 60 мільйонів гривень упродовж трьох років.

На реконструкцію «Жовтня» все-таки знайшлись гроші у бюджеті Києва. Активіст Зорян Кісь, що від початку опікувався долею спаленого кінотеатру, розповідає: у кошторис міста заклали близько 60 мільйонів гривень на три роки.

Як очікують, уже до кінця року в «Жовтні» знову показуватимуть фільми. Як висловився активіст, адміністрація та небайдужі активісти мають «стриманий оптимізм щодо реконструкції». Мова йде про те, що мер Віталій Кличко підписав розпорядження про визначення КП «Житлоінвестбуд-УКБ» замовником робіт із відновлення «Жовтня». Утім як такого налагодженого діалогу та обміну інформацією із забудовником ще немає – активіст сподівається, що це лише справа часу.

Яким глядачі побачать новий «Жовтень»?

Планується, що у «Жовтні» й надалі буде 6 зал. Репертуар кардинально не змінять, утім, додає Зорян Кісь, показуватимуть більше сучасного європейського та, зокрема, українського кінематографу.

«Попри те, що там квитки були достатньо недорогі, мабуть одні з найдешевших у Києві, й там показували фільми не масові, була стабільна аудиторія, але вона не була супервеликою. Ми сподіваємося, що там буде невелика артгалерея і невеликий простір для спілкування – кінокафе. Або це може бути, наприклад, вільний простір», – додає Зорян Кісь.

Активіст припускає, що таку підтримку від місцевої влади «Жовтень» отримав завдяки резонансу серед пересічних українців. Зокрема, каже, міський голова Віталій Кличко на останній сесії міськради вкотре запевнив, що кінотеатр відновлять у тому вигляді, яким його звикли бачити кияни.

«Жовтень» продає благодійні купони на майбутні сеанси

До першого сенсу у відновленому «Жовтні» можна підготуватись вже зараз. Директор «Жовтня» Людмила Горделадзе розповіла, що кожен охочий може купити благодійний купон на майбутні сеанси, що діятиме упродовж півроку після відкриття. За словами директора, уже понад 500 українців таким чином висловили свою підтримку кінотеатру.

«Це цільові благодійні внески вартістю 40 гривень, які вважаються купонами на право придбати квитки за пільговою спеціальною ціною як благодійникам. Тобто буде знижка для власників цих купонів, а не повністю квиток. Емісія цих купонів –100 тисяч купонів. Це на обладнання піде», – додає Горделадзе.

29 жовтня 2014 року в кінотеатрі «Жовтень» на Подолі під час кінопоказу вчинили підпал. Ліквідація пожежі тривала п’ять годин. Будівля кінотеатру зазнала значних пошкоджень. 31 жовтня депутати Київради заснували благодійний фонд «Відновимо разом» для забезпечення фінансування робіт із відбудови після пожежі кінотеатру.

Депутати також ухвалили рішення про звільнення ТОВ «Кіноман», яке є орендарем приміщень, від сплати оренди на період відбудови кінотеатру. Крім того, Віталій Кличко дав доручення Департаменту фінансів КМДА знайти джерела для фінансування робіт із відновлення кінотеатру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG