Доступність посилання

ТОП новини

Штаб підготовки добровольців «Дніпро-1» пропонують створити в Сумах


Сумська міліція вперше чує про такі плани, представники громадськості сумніваються в законності штабу

Суми – Сумські активісти ініціюють створення штабу підготовки добровольців до служби у полку «Дніпро-1». Якщо ініціативу втілять, з’явиться окрема рота «Суми». Після повернення з АТО її бійцям обіцяють продовження служби в рідній області міліціонерами. Проте не всі підтримують таку ініціативу.

У Сумах охочих захищати Україну запрошують до лав добровольчої окремої роти «Суми» у складі полку спецпризначення МВС «Дніпро-1». Ініціаторами створення такого штабу підготовки стали депутат Верховної Ради від Сум Олександр Сугоняко та командир «Дніпра-1», теж парламентар Юрій Береза. Начальник штабу Громадського формування з охорони громадського порядку «Патруль» Олексій Макарюк стверджує, що такий підрозділ, а відповідно і координаційний штаб, необхідні, оскільки військкомати погано виконують свою роботу.

Потрібні танкісти або оператори-навідники, але через непрофесійну роботу військових комісаріатів вони всі служать не в тих підрозділах
Олексій Макарюк

«Потрібні танкісти, наприклад, або оператори-навідники БМП, вони є, але через оцю непрофесійну роботу військових комісаріатів, які взагалі не дивляться на військово-облікові спеціальності, вони всі служать не в тих підрозділах, в яких повинні служити», – стверджує Олексій Макарюк.

За словами Олексія Макарюка, добровольці «Сум» отримають статус міліціонерів, адже це буде державне формування МВС. Крім того, вони матимуть півтора місяці на навчання, зарплатню в 5 тисяч гривень та повний соцпакет.

«Спочатку вони пройдуть підготовку в навчальному таборі, потім будуть виконувати завдання в зоні АТО, після цього місце дислокації цього підрозділу буде в Сумах і це буде спецпідрозділ, який обслуговуватиме Головне управління внутрішніх справ у Сумській області», – розповідає Олексій Макарюк.

А як повідомила Радіо Свобода речник міліції Сумщини Ельвіра Біганова, в обласному управлінні про таку ініціативу чують вперше, але тепер обов’язково вивчать це питання.

«Ніякого документа з МВС із приводу створення подібного підрозділу в УВС не надходило. У нас є свій спецпідрозділ «Суми», який зараз несе службу в зоні АТО. Як це буде – всі заяви ми, само собою, будемо перевіряти», – говорить Ельвіра Біганова.

Зовсім не зрозуміло, хто на чому базується, де документи, де печатки, де закони - полковник у відставці

Громадськість Сумщини неоднозначно поставилася до намірів стосовно формування окремої роти «Суми». Полковник у відставці Олексій Григорьєв не розуміє, кому буде підпорядковуватися та якими документами регулюватиметься діяльність підрозділу «Суми».

Де документи, де печатки, де закони? Все це в сирому вигляді, я так розумію. А ми маємо сьогодні поставити наших бійців, щоб вони захищали нашу вітчизну
Олексій Григорьєв

«Зовсім не зрозуміло, хто на чому базується, де документи, де печатки, де закони? Тобто все це діло в сирому вигляді, я так розумію. А ми маємо сьогодні поставити наших бійців, щоб вони захищали нашу вітчизну», – каже полковник у відставці.

Координатори створення штабу стверджують, що все законно. І, оскільки, за їхніми словами, все узгоджено особисто між народними депутатами та міністром Арсеном Аваковим, усі необхідні документи невдовзі будуть.

«Є всі протоколи зі створення штабу. В найкоротші терміни, я думаю, Олександр Сугоняко все вирішить», – говорить Олексій Макарюк.

Чи бути «Сумам» у складі «Дніпро-1», стане зрозуміло після підрахунку кількості поданих заявок потенційних бійців. Набір оголошено, 100 вакантних місць виділили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG