Доступність посилання

ТОП новини

Де живуть і чим займаються діячі доби Януковича? Частина 2


Микола Азаров та Сергій Арбузов. Архівне фото
Микола Азаров та Сергій Арбузов. Архівне фото

У другій частині – про Азарова, Арбузова, Клименка, Ставицького й Олійника

Колишній премʼєр Микола Азаров і колишній міністр енергетики Едуард Ставицький після подій Євромайдану обрали формат повної не публічності, тоді як екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко активно спілкується у соцмережах, а колишній перший віце-премʼєр Сергій Арбузов навіть очолив у Росії експертний центр і активно коментує долю України. Фігурант справи про «закони 16 січня» Володимир Олійник минулого року переїхав у Крим, але не виключає повернення до Києва. Радіо Свобода продовжує зʼясовувати, як склалася доля діячів попередньої влади.

Микола Азаров

Країна проживання: Росія

Оголошений у розшук: Генеральною прокуратурою України, Інтерполом.

У чому підозрюють:

Правоохоронні органи України – перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 365 ККУ); привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 191 ККУ).

Інтерпол – привласнення або розтрата майна, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою.

Після відставки з посади премʼєр-міністра України наприкінці січня 2014 року Микола Азаров виїхав до Відня, звідки, однак, переїхав незадовго до того, як Євросоюз офіційно зарахував його у свій санкційний список.

Нині живе у Москві. Усередині жовтня російські ЗМІ повідомляли про участь Миколи Азарова у засіданні комітету Держдуми РФ у справах СНД. За даними російського видання «Версія», син Миколи Азарова, колишній народний депутат Олексій Азаров, є власником ділянки в елітному поселенні під Москвою. Про наявність у родини Азарових землі у російській столиці повідомляв і колишній журналіст, нині – народний депутат Сергій Лещенко. У листопаді в СБУ також заявили, що колишній премʼєр, за їхніми даними, мешкає у Підмосковʼї.

Микола Азаров – фігурант санкційних списків ЄС, Швейцарії та Канади. Влітку 2014 року РІА «Новости» повідомило про те, що Микола Азаров і Віктор Янукович нібито звернулися до Європейського суду юстиції з вимогою скасувати застосовані проти них санкції ЄС. У самому суді цю інформацію, однак, не підтвердили. У вересні Радіо Свобода інформувало про арешт нерухомості сина Миколи Азарова Олексія в Італії.

19 січня 2015 року Печерський райсуд Києва санкціонував арешт колишнього премʼєр-міністра.

Микола Азаров і його родина ведуть непублічний спосіб життя. 22 січня 2015 року журналіст Сакен Аймурзаєв у своєму блозі оприлюднив відео, на якому чоловіка, дуже схожого на Азарова, зафіксували в одній із московських клінік.

На відміну від Януковича, Пшонки чи Захарченка, після подій Євромайдану і переїзду до Росії колишній премʼєр жодного разу не спілкувався з пресою і не коментував ані запроваджені проти нього санкції, ані обвинувачення, висунуті правоохоронними органами України.

Сергій Арбузов

Країна проживання: Росія

Оголошений у розшук: правоохоронними органами України.

У чому підозрюють: привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою (ч.5 ст.191 ККУ).

Колишньому голові Нацбанку і першому віце-премʼєру Сергію Арбузову, який виїхав у Росію після Євромайдану, в Україні інкримінують розтрату майже 120 мільйонів гривень бюджетних коштів при створенні Нацбанком телеканалу БТБ. Захист Арбузова називає справу проти нього «піар-акцією» і вимагав закрити кримінальне провадження і зняти арешт із майна родини колишнього високопосадовця. Сам Сергій Арбузов називав обвинувачення на його адресу безпідставними і звинуватив Генеральну прокуратуру України у політичному переслідуванні.

Справа з арештом рахунків колишнього урядовця позначилася скандалом. Наприкінці листопада Печерський райсуд Києва зняв блокування рахунків за позовом захисту екс-віце-премʼєра. Через 4 дні за позовом Генпрокуратури кошти Арбузова у банках знову заблокували. Деякі журналісти і блогери заявили про ймовірність того, що за ці кілька днів родина колишнього високопосадовця вивела з України свої статки. Прес-служба Сергія Арбузова такі припущення спростувала.

У травні Служба безпеки України заявила про нібито причетність Арбузова і колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка до фінансування провокацій, які 2 травня в Одесі призвели до загибелі людей у Будинку профспілок. Обидва колишні урядовці ймовірність такої провини відкинули.

Сергій Арбузов – фігурант санкційних списків ЄС і Швейцарії. І генеральний прокурор Віталій Ярема, і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляли, нібито Арбузова внесено до бази Інтерполу, однак на сайті цієї організації досьє на колишнього голову НБУ відсутнє.

Після переїзду до Москви Сергій Арбузов очолив асоціацію «Центр досліджень економічного і соціокультурного розвитку країн СНД, Центральної і Східної Європи». У профілі Арбузова на сайті цього обʼєднання вказано, що він – громадянин України.

Профіль Сергія Арбузова на сайті RESCUE
Профіль Сергія Арбузова на сайті RESCUE

Офіс асоціації розташований у Санкт-Петербурзі, але, як розповів сам Арбузов, він живе у Москві, де орендує квартиру. Власне житло, за словами колишнього урядовця, він має лише в Україні, куди має намір повернутися, коли «ситуація вгамується». Арбузов також має свій «Фонд майбутнього України», офіс якого розташований у Києві.

Олександр Клименко

Країна проживання: Росія

Оголошений у розшук: правоохоронними органами України.

У чому підозрюють: зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 ККУ); ухилення від сплати податків (ч. 3 ст. 212 ККУ).

Колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко виїхав із України після подій Євромайдану. Нині українські правоохоронні органи інкримінують йому вимагання 20 мільйонів гривень хабаря у колишнього ректора Податкової академії Петра Мельника, а також організацію «програмних підприємств, метою яких було надання послуг з розмитнення товарів на території України за значно заниженою митною вартістю».

Сам Клименко у коментарі Радіо Свобода назвав порушені проти нього справи політично мотивованими і повʼязав їх із тим, що він, за словами колишнього міністра, асоціюється з періодом президентства Віктора Януковича. Він також звинуватив Генпрокуратуру у неодноразовому порушенні процедури ведення кримінального провадження – зокрема, у затягуванні, за словами Клименка, з видачею йому матеріалів для ознайомлення зі справами.

У травні Служба безпеки України заявила про нібито причетність Олександра Клименка й Сергія Арбузова до фінансування масових заворушень в Одесі 2 травня, що призвели до загибелі людей унаслідок пожежі у Будинку профспілок. Обидва колишні посадовці такі закиди спростовують. Через заяву СБУ Олександр Клименко навіть позивався до Шевченківського райсуду Києва, який у підсумку вирішив на його користь і визнав оприлюднену правоохоронним органом заяву неправдивою.

Олександр Клименко – у санкційних списках Євросоюзу і Швейцарії. Сам колишній урядовець спростовує наявність банківських рахунків у країнах Європи. Зокрема, у своєму «Фейсбуці» Олександр Клименко оприлюднив відповідь на його запит швейцарського МЗС, за даними якого, колишній міністр не має рахунків у банках цієї країни.

Крім того, у коментарі Радіо Свобода Олександр Клименко зазначив, що проти нього не застосовано жодних візових обмежень.

Нині Клименко живе у Москві, де веде активний спосіб життя, чим ділиться у «Фейсбуці».

За словами самого Олександра Клименка, за останні кілька місяців він отримав ступінь МВА («диплом Executive MBA у Вищій школі економіки за програмою «Стратегічний менеджмент в умовах змін»), а також запустив проект під назвою «Відновлення Донбасу».

Едуард Ставицький

Країна проживання: Ізраїль

Оголошений у розшук: правоохоронними органами України, Інтерполом.

У чому підозрюють:

Правоохоронні органи України – привласнення, розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем у особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 ККУ); легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (ст. 209 ККУ).

Інтерпол – привласнення або розтрата майна, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою.

Незабаром після втечі з України колишнього міністра енергетики Едуарда Ставицького новий глава МВС Арсен Аваков оприлюднив у «Фейсбуці» знімок із тим, що колишній урядовець поспіхом залишив у своєму кабінеті – багато надзвичайно дорогих годинників, гроші (як потім виявилося, близько 5 мільйонів доларів готівкою), золоті злитки. Водночас у декларації офіційний річний дохід Ставицького і його родини не перевищував 3 мільйони гривень.

У рамках кримінальних проваджень, відкритих проти колишнього міністра, в Україні суд наклав арешт на низку об’єктів нерухомості родини Ставицького. Водночас, за даними журналіста Катерини Каплюк, не заарештованими в Україні лишається те майно Едуарда Ставицького і його родини, яке оформлене на їхнє оточення.

Едуард Ставицький фігурує у санкційних списках ЄС і Швейцарії. Водночас сам він заперечував наявність у нього банківських рахунків за кордоном.

У липні видання «Дзеркало тижня» з посиланням на джерела повідомило про отримання Ставицьким ізраїльського громадянства. Пізніше про це з посиланням на своїх інформаторів заявив і колишній журналіст, нині – народний депутат Сергій Лещенко. За його даними, Едуард Ставицький і його дружина змінили прізвище на Розенберг.

У базі Інтерполу Едуард Ставицький фігурує як особа з подвійним громадянством – українським і ізраїльським.

Едуард Ставицький, колишній міністр енергетики
Едуард Ставицький, колишній міністр енергетики

Після виїзду з України колишній урядовець не робив публічних виступів і не коментував порушені проти нього справи і повідомлення про ймовірну зміну ним громадянства.

Володимир Олійник

Місце проживання: АР Крим

Оголошений у розшук: правоохоронними органами України.

У чому підозрюють: зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 364 ККУ); службове підроблення (ч. 2 ст. 366 ККУ).

Народний депутат пʼятого-сьомого скликань Володимир Олійник фігурує у кримінальній справі про «ручне» голосування у Верховній Раді 16 січня 2014 року. Олійник – який був співавтором двох із пʼяти з «законів 16 січня» – того дня очолював «лічильну комісію», тобто фактично рахував підняті за ті чи інші нормативні документи руки парламентарів, бо саме таким чином голосували у той день. Сам Володимир Олійник відкидає звинувачення у перевищенні службових повноважень на засіданні 16 січня.

Після зникнення Віктора Януковича Володимир Олійник не зʼявлявся на засіданнях Верховної Ради близько 2 місяців. Після повернення до роботи парламентар зізнався, що був у Росії. У червні 2014 року Володимир Олійник вийшов із фракції Партії регіонів і того ж літа увійшов до складу депутатської групи «За мир і стабільність». У вересні 24 українські парламентарі-члени цієї групи (зокрема й Олійник) поїхали до Державної думи РФ на зустріч із російськими депутатами, де сторони бесідували про «відновлення дружби між Росією й Україною».

Після завершення роботи Верховної Рад сьомого скликання Володимир Олійник переїхав у Ялту. За словами колишнього нардепа, повернутися у Київ він планує після того, як «люструють усіх суддів».

Перша частина:

20.01.2015
Де живуть і чим займаються діячі доби Януковича?

Прихистком для більшості стала Росія. Висунутих Україною обвинувачень ніхто з екс-посадовців не визнає далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG