Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International вимагає неупередженого розслідування обстрілу зупинки в Донецьку


Місце обстрілу зупинки громадського транспорту в Донецьку, 22 січня 2015 року
Місце обстрілу зупинки громадського транспорту в Донецьку, 22 січня 2015 року

Обстріл зупинки громадського транспорту в Донецьку є порушенням міжнародного гуманітарного права та повинен бути терміново та неупереджено розслідуваний. Про це йдеться у заяві міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

«Ця жахлива загибель цивільних є черговим нагадуванням про трагічні наслідки ігнорування міжнародного гуманітарного права. Ці можливі порушення законів війни мають бути ретельно, неупереджено та незалежно розслідувані в терміновому порядку», – зазначив заступник директора програми Amnesty International у Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв.

Правозахисники наголошують, що міномети не повинні використовуватися в густонаселених районах проживання цивільного населення, а ця атака показує «повну зневагу до життя цивільних осіб і законів війни».

Розміщуючи війська, озброєння та інші військові об’єкти в житлових районах, використовуючи їх як бойові позиції та проводячи артилерійські, ракетні та мінометні атаки з цих місць, сепаратистські і українські війська ставлять під загрозу цивільне населення, що є порушенням законів війни, наголошують у Amnesty International.

«Обидві сторони не вживають необхідних заходів для захисту цивільного населення, які передбачені міжнародним гуманітарним правом. У той час як бойові дії загострюються, а вересневі домовленості про припинення вогню руйнуються, повага до законів війни і притягнення до відповідальності порушників є як ніколи важливим. Якщо безкарність не буде припинятися, можна чекати на подальші незаконні вбивства цивільних», – вважає представник організації Денис Кривошеєв.

Сепаратисти звинувачують українських військових в артобстрілі зупинки громадського транспорту в Донецьку.

Водночас у Міноборони заявили, що обстріл вівся з житлових районів міста, які контролюють бойовики. Також обстріляний тролейбус перебував на відстані понад 15 кілометрів від місця дислокації сил АТО. У штабі АТО зазначили, що обстріл здійснили бойовики з мінометів.

В ОБСЄ повідомили, що патруль місії ОБСЄ дослідив місце події і надасть свої висновки.

22 січня здійснено обстріл зупинки пасажирського транспорту в Ленінському районі Донецька, в результаті обстрілу загинуло від 8 до 15 цивільних.

XS
SM
MD
LG