Доступність посилання

ТОП новини

У польському місті Люблін відкрили пам’ятник жертвам Голодомору


У польському місті Люблін відкрили пам'ятник жертвам Голодомору, 22 січня 2015 року (фото надане прес-службою Львівської облради)
У польському місті Люблін відкрили пам'ятник жертвам Голодомору, 22 січня 2015 року (фото надане прес-службою Львівської облради)

У польському місті Люблін відкрили і освятили пам’ятник жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років. Це відбулося у четвер, 22 січня. Камінь має вигляд буханця хліба, оскільки саме хліба найбільше потребували люди, які голодували. Пам’ятник спорудили завдяки старанням українців Польщі з товариства «Спільне коріння».

На камені українською і польською мовами написано, що він встановлений у пам’ять українців, а також поляків та інших народів, які загинули внаслідок геноциду, спричиненого радянським режимом.

Як зазначають представники українського товариства, меморіал споруджений у грудні минулого року напередодні візиту у Люблін президента України Петра Порошенка. Однак урочистості з нагодивідкриття та освячення пам’ятника відбулись 22 січня.

Люблінський пам’ятник жертв Голодомору відрізняється тим, що на пам’ятнику згадані також польські жертви Голодомору, про які мало хто пам’ятає, наголошує українське товариство.

Львівську делегацію представляв голова Львівської обласної ради Петро Колодій. В урочистостях взяли участь українські дипломати, представники української діаспори Польщі, а також були присутні делегації з Івано-Франківщини та Волині. Пам’ятник жертвам Голодомору встановлений у сквері неподалік православної церкви.​

XS
SM
MD
LG