Доступність посилання

ТОП новини

Путін вже не хоче наступати на інші регіони України? (Огляд преси)


Росія найманцям платить гроші, щоб вони вбивали українців, а не відсиджувалися

Російські підрозділи й найманці не можуть не воювати на Донбасі. Тому активізували локальні бойові дії. У Росії їм платять гроші, щоб вони вбивали українців, а не відсиджувалися. Як переконує експерт «Газети по-українськи», війна стане інтенсивнішою. Загострення слід очікувати навесні. Тоді противнику легше маскуватися. На інші регіони України російська армія не наступатиме. Але там можливі теракти.

Досягнення домовленостей стосовно Донбасу найближчим часом малоймовірне через неготовність сторін, переконаний дописувач «Українського тижня». Він вважає, що українське керівництво не готове й навіть остерігається повернути контроль над Донбасом. По-перше, це додасть кілька мільйонів голосів під час будь-яких виборів і відповідно зміцнить позиції проросійських сил в Україні. По-друге, пацифікація навіть звільненого Донбасу й особливо його відбудова ляжуть додатковим тягарем на й так проблемний український бюджет. По-третє, відновлення контролю над регіоном без капітуляції Росії та його силового звільнення від найманців неможливе без якихось суттєвих поступок Донбасу, переконаний експерт. Війна і кров створили надто серйозний вододіл між Україною та контрольованим бойовиків Донбасом, аби все минуло без наслідків. Серйозні поступки на Донбасі небезпечні для української влади з погляду внутрішньої реакції на здачу національних інтересів та капітуляцію перед бойовиками і Кремлем. Водночас припинення війни на Сході значно активізує протистояння довкола внутрішньополітичних питань. Про це йдеться в статті «Боротьба на виснаження».

Військові проблеми України лежать передусім у політичній і стратегічній площинах, переконує газета «День». Дописувач видання не погоджується з твердженням Петра Порошенка, що військового розв’язання проблеми Донбасу не існує. Формально начебто так, однак це вкрай небезпечна тенденція, яка фактично в стратегічному сенсі роззброює країну, позбавляючи армію волі до перемоги. Якщо військового розв’язання не існує, то навіщо жертви в обороні країни. Автор статті наголошує, що перенесення центру ваги на дипломатичне розв’язання конфлікту, зниження ваги військової складової робить українську позицію на перемовинах свідомо програшною. Чим не забариться скористатися Путін. На цьому наголошується в статті «Від Мінських угод – до «Брестського миру»?».

Сьогодні старі корупційні схеми, хоча і в менших масштабах, продовжують активно працювати на держзакупівлях, у міліції, Генпрокуратурі. Найбільше крадуть, як і в усі часи, на держзакупівлях та митниці. За Януковича з бюджету крали 45 мільярдів гривень на рік. Зараз, як стверджує в «Газеті по-українськи» очільник «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін – десь на третину менше. Приблизно стільки ж бюджет недоотримує з митниці. Найкорупційніший у цій сфері Одеський порт. Шабунін вважає, що головний спосіб боротьби з корупцією – це попередження і покарання. Якщо немає останнього, то попередження не діє. Треба саджати тих, хто керує схемами. Інакше, залишаючись працювати в державному апараті, через три тижні вони придумають інші схеми. Доки немає страху, доти буде корупція, адже це дуже вигідний бізнес. Інвестиції мінімальні, а прибуток – максимальний і швидкий.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG