Доступність посилання

ТОП новини

«Вата» Донбасу каже, що «в Україні» було краще, і готова повертатись додому – донеччанин


Жителі Донецька залякані терактами і перешіптуються

У Донецьку продовжують гинути мирні мешканці – минулу ніч донеччани знову провели під гуркіт обстрілів. А найбільше жертв було напередодні, коли обстріляли тролейбусну зупинку. Кількість загиблих внаслідок цього теракту може сягнути 13 людей. За словами 26-річного донеччанина Євгена, що залишився жити у захопленому бойовиками місті, російське телебачення та ЗМІ «ДНР» усіляко демонізують українську армію й поширюють пропаганду. Городяни зараз, за спостереженнями Євгена, стомлені та розчаровані: пропаганді вірять менше, а про життя «в Україні» згадують частіше.

Бойовики поширюють в Донецьку пропагандистські байки, буцімто теракт на тролейбусній зупинці скоїли «українські диверсанти верхи на сміттєвозі», розповідає Євген. За його словами, це версія із категорії «розіп’ятий хлопчик» (йдеться про сюжет російського федерального телеканалу). Судячи з розташування та характеру ураження, стріляли саме місцеві бойовики «ДНР» – до лінії фронту дуже далеко, говорить він.

Хлопець розповідає, що настрої у людей в Донецьку переважно стомлені та зневірені. За його словами, абсолютна більшість тих, хто від початку були за Росію, – розчарувались та кажуть, що Росія їх зрадила.

«У «вати» почалось: «А «в Україні» було краще». Тобто вони уже готові (повертатись – ред.) додому, більшість, принаймні. І в автобусах почались розмови все частіше, от днями їхав, пошепки говорили: «От бачили, як «Град» стріляв в один бік, потім постріляв у місто», – розповідає хлопець.

Також Євген пригадує історію, як на вулиці тендітна жінка накинулась на бойовика із криками: «Нащо ти сюди приперся, без вас було краще, нам ніхто не заважав говорити двома мовами».

«Оплот» у Донецьку наводить свої порядки

Містом керує «Оплот», бандитська організація Олександра Захарченка (за сумісництвом «лідер» «ДНР»), каже Євген. Вони патрулюють місто, вимагають, щоби їм платили комунальні платежі. Водночас, говорить хлопець, в «Оплоті» діє сувора дисципліна – бойовиків за мародерство можуть навіть розстріляти.

«Є зворотний бік медалі. Є ж процедура, свідка викликають, наче як годиться. Тому хто мародерствує – легше не залишати свідків. Я знаю людей, які через це тікали з міста. Вони поспіхом написали заяву, а потім їм подзвонили і сказати: тепер тим, на кого ви заяву написали, простіше зробити так, щоб усе не дійшло до слідства. Тому у вас є півгодини, пакуйте валізи», – додає він.

За словами Євгена, зараз у Донецьку перебої з водою – водонапірна станція знеструмлена. Тож останні три дні його родина сидить без води та рятується тією, яку запасла в бутелях «на чорний день». Звичка робити запаси, каже, сформувалась іще з літа.

У магазинах продається базовий набір продуктів, утім, асортимент значно зменшився

Із магазинів у Донецьку працює в основному мережа «Амстор». Асортимент продуктів суттєво зменшився, розповідає Євген. Утім, усе необхідне знайти можна без проблем.

«Базовий набір – крупи, м’ясо. Із м’яса – курятина, достатньо страшненька, «амсторівська». Асортимент разів у 10 меншій, аніж був колись», – говорить донеччанин.

Але грошей, щоб купити навіть таку, за словами хлопця, «страшненьку» курятину, людям часто бракує: багато хто виживає за рахунок «гуманітарки» або бере кредити. Зарплатні платять не всім, а коли виплачують де-не-де борги за попередні місяці – це для людей радість. Євген резюмує: люди виживають за рахунок «минулого життя».

Перед зимою, каже хлопець, багато хто повернувся до Донецька. В основному це люди, які не змогли «закріпитись» на новому місці проживання. «Гроші закінчились, речі теплі треба – от і приїхали», – каже Євген. Утім, відразу після того, як обстріли міста активізувались, – люди почали виїжджати знову. Після терактів у місті встановили таблички про розташування бомбосховищ. Донеччани ховаються по квартирах і не знають, звідки чекати удару.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG