Доступність посилання

ТОП новини

Грицак: на комісію Антикорупційного бюро не тиснуть, але пробують маніпулювати


Ярослав Грицак
Ярослав Грицак

Член конкурсної комісії з відбору кандидатів на посаду Директора Національного Антикорупційного бюро Ярослав Грицак запевнив Радіо Свобода, що комісія працює вільно й не зазнає тиску.

«Я не відчуваю тиску. Також я запитую у інших членів комісії, чи хтось на них тисне. Вони відповідають, що цього немає. Тут я більш-менш можу бути спокійним», – сказав професор Грицак в ефірі програми «Ми разом».

Однак, він додав, що «починаються маніпуляції».

«Маніпуляції є. Вони смішні, часом наївні, часом масмедійні. Але не це нас найбільше турбує», – пояснює Грицак.

Головною проблемою, за словами Ярослава Грицака, є те, що наразі немає достойних кандидатур серед тих, хто «подається», а ті, хто міг би розглядатися, не проходять з огляду на законодавчі обмеження.

«Мене найбільше тривожить, чи будуть заявки від достойних кандидатів на цю посаду. Ті, в яких я впевнений – вже не проходять за певними критеріями, які виробило законодавство. Потрібно законодавство удосконалити. Адже не ми повинні встановлювати критерії, а це повинна робити: Верховна Рада, Конституція, закони», – наголошує член конкурсної комісії.

На запитання Радіо Свобода про те, чи варто сподіватися все ж, що Антикорупційне бюро очолить така людина, яка здатна буде подолати корупцію, професор Грицак відповів ствердно.

«Я в це вірю, бо інакше б не робив би цього. Це конче необхідно для нашої перемоги. У нас два однакові вороги: один по ту лінію фронту, а другий – тут, всередині. Це корупція. Ми, члени комісії, будемо робити все необхідне. Я вам обіцяю, що це буде достойна людина», – сказав Ярослав Грицак.

12 січня на сайті адміністрації президента України з’явилося офіційне оголошення про проведення конкурсу на посаду Директора Національного антикорупційного бюро.

9 січня, відбулося перше засідання конкурсної комісії з обрання директора Національного антикорупційного бюро. Згодом комісія оголосила, що директор бюро обиратиметься на 5 років, його вік не повинен перевищувати 65 років. Конкурсант повинен мати вищу юридичну освіту. Крім того, члени комісії дійшли згоди, що іноземці також можуть брати участь в конкурсі, але під час подачі необхідних документів така особа повинна подавати прохання президентові України про надання українського громадянства.​

XS
SM
MD
LG