Доступність посилання

ТОП новини

Помер король Саудівської Аравії Абдалла, «прихований реформатор»


Покійний король Саудівської Аравії Абдалла бін Абдель-Азіз ас-Сауд
Покійний король Саудівської Аравії Абдалла бін Абдель-Азіз ас-Сауд

Після звістки про смерть монарха ціна на нафту трохи піднялася, але Саудівська Аравія наразі не збирається міняти обсяги видобутку нафти

Король Саудівської Аравії Абдалла бін Абдель-Азіз ас-Сауд помер у віці 90 років після десятиліття перебування на монаршому троні в державі, яка є однією з найбільших видобувників нафти у світі. Монарх помер після кількатижневого захворювання на запалення легенів о першій годині ночі за місцевим часом у столиці Ер-Ріяді 23 січня. Саудівська Аравія є одним із ключових гравців на глобальному нафтового ринку, маючи на своїй території понад п’яту частину світових запасів нафти.

Наступником на саудівському троні став 79-річний двоюрідний брат покійного короля принц Салман, який останні часом виконував монарші обов’язки.

Наступник саудівського трону, двоюрідний брат покійного короля, Салман бін Абдель-Азіз ас-Сауд. Ер-Ріяд, 23 січня 2015 року
Наступник саудівського трону, двоюрідний брат покійного короля, Салман бін Абдель-Азіз ас-Сауд. Ер-Ріяд, 23 січня 2015 року

Саудівська Аравія – ключовий гравець на ринку нафти, вона має понад 20 відсотків її світових запасів, а також має великий вплив на світову громаду мусульман, яка загалом нараховує 1 мільярд 600 мільйонів людей. На території Саудівської Аравії розташовані найсвятіші для мусульман міста Мекка та Медіна.

Ціни на нафту дещо піднялися після новини про смерть короля, незважаючи на заяви Ер-Ріяда, що він не збирається міняти обсяги видобутку нафти.

Саудівська Аравія є впливовим членом Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) і перебуває під тиском з боку інших, менших, членів картелю з тим, щоб знизити обсяги видобутку й запобігти падінню цін на нафту. Нафта втратила в ціні 50 відсотків від червня минулого року.

Фатіх Бірол, провідний економіст Міжнародного енергетичного агентства, сказав, що не очікує «жодної значної зміни» в саудівській нафтовій політиці.

«Я сподіваюся, що саудівці будуть і надалі фактором стабільності на нафтових ринках», – сказав Бірол журналістам під час щорічних зборів Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Але нафтотрейдери закликають не поспішати з висновками і радять уважно стежити та саудівською політикою та змінами в уряді. Міністр нафти Саудівської Аравії Алі ан-Наїмі нещодавно оголосив про бажання піти на пенсію. Але експерти кажуть, що тепер він, ймовірно, залишиться на посаді – принаймні, до наступної зустрічі ОПЕК у червні цього року.

Світова реакція: ісламісти тішаться, решта – співчуває або сумує

Сунітські ісламісти, зокрема, бойовики угруповання «Ісламська держава», які бажають знищення королівства Саудів, в інтернеті раділи смерті монарха.

У той же час світові лідери висловили співчуття Саудівській Аравії і збираються надсилати делегації та поминальні церемонії. На поховання прибули король Йорданії Абдалла Другий та найбільший союзник Аравії після «Арабської весни» президент Єгипту Абдель-Фаттах ас-Сісі, які перервали своє перебування на форумі в Давосі.

Віце-президент США Джо Байден очолить американську делегацію в наступні кілька днів для того, щоб «віддати шану та співчуття родині короля Абдалли та народові».

Барак Обама
Барак Обама

«Як лідер, він завжди був щирим і мав відвагу мати переконання», – наголосив у спеціальній заяві президент США Барак Обама, який зустрічався з тепер покійним монархом у його резиденції в саудівській пустелі минулого березня.

Обама віддав належне померлому монархові за його прихильність «Арабській мирній ініціативі». Саудівська Аравія є одним з ініціаторів плану, підтриманого Лігою арабських держав у 2002 році, який накреслив шляхи врегулювання палестинсько-ізраїльського конфлікту. Суть ініціативи – визнання арабськими країнами права держави Ізраїль на існування в обмін на відведення ізраїльських військ із теренів, захоплених під час війни 1967 року.

«Смерть саудівського короля є великою втратою. Король Абдалла бін Абдель-Азіз палко підтримував палестинську справу. Він підтримував її політично, економічно і морально», – заявив представник палестинського керівництва Васель Абу Юсеф.

Шимон Перес
Шимон Перес

«Смерть Його Величності, короля саудівців Абдалли є великою втратою для Близького Сходу і справжньою втратою для мирного процесу на Близькому Сході. Він був досвідченим правителем і мудрим королем. І він мав сміливість у дуже важкі часи виступати за мирний процес на Близькому Сході. Не певен, що ми все можемо прийняти з цього мирного процесу, але дух, сила та мудрість, яку він вкладав у це, вразили нас усіх», – сказав колишній президент Ізраїлю Шимон Перес.

Поміркований модернізатор

Твердий союзник США, король Абдалла намагався модернізувати ультраконсервативне мусульманське королівство через, можливо, повільні, але відчутні реформи – зокрема, надання більших прав жінкам.

Він втілив багато реформ всередині країни і в дуже прихований спосіб він був сильним прихильником розширення прав жінок
Крістін Лаґард

«Він був великим лідером, втілив багато реформ всередині країни і в дуже прихований спосіб він був сильним прихильником розширення прав жінок. Це було поступовим, але, може, так і треба в тій країні, я обговорювала з ним цю тему кілька разів і він дуже вірив у це (потребу більших прав для жінок – ред.)», – сказала виконавчий директор МВФ Крістін Лаґард.

Абдалла також намагався проводити політику противаг щодо головного конкурента Саудівської Аравії в регіоні – шиїтського Ірану. Абдалла та його сунітські колеги-монархи опонували продемократичній хвилі на Близькому Сході, вбачаючи в ній загрозу своєму правлінню.

Абдалла став королем у 2006 році, але ціле десятиліття до того фактично правив королівством через інсульт, який стався у його попередника, короля Фагда, який змушений був відійти від справ.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG