Доступність посилання

ТОП новини

Звільнення Савченко є одним із пріоритетів головування Латвії в ЄС – посол


Надія Савченко
Надія Савченко

Питання про звільнення Надії Савченко є одним із пріоритетів головування Латвії в Євросоюзі у контексті захисту загальнолюдських прав, заявила посол Латвії в Україні Арґіта Даудзе.

«Ми будемо намагатися посприяти звільненню громадянки України», – відповіла на запитання Радіо Свобода посол Латвії.

«Дотримання прав людини усіма країнами, не тільки ЄС, є одним із пріоритетів піврічного головування Латвії в ЄС. Питання звільнення Савченко ми розглядаємо в цьому контексті», – додала посол.

Зі свого боку, голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що хоча Савченко не є громадянкою країни-члена Євросоюзу, питання про її звільнення розглядають на різних рівнях.

Раніше сьогодні адвокат Савченко Микола Полозов повідомив, що бюро ПАРЄ ухвалило рішення про надання делегатові Надії Савченко міжнародного імунітету. За його словами, порушення принципу міжнародного імунітету владою Росії загрожує заходами у відповідь з боку світової спільноти.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів. Сама вона всі звинувачення відкидає, її захист наполягає, що Савченко викрали і примусово вивезли з території України. 13 грудня 2014 року Надія Савченко розпочала голодування і продовжує його.

Савченко обрана до Верховної Ради України за списком партії «Батьківщина». 25 грудня 2014 року парламент України делегував українську льотчицю до складу делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи.

26 січня у Страсбурзі відкривається зимова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), серед головних тем обговорення на якій є ситуація в Україні.

XS
SM
MD
LG