Доступність посилання

ТОП новини

Крайні ліві і крайні праві у Греції формують коаліцію


Лідер «Сірізи» Алексіс Ципрас вітає прихильників після перемоги на виборах в Афінах, 25 січня 2015
Лідер «Сірізи» Алексіс Ципрас вітає прихильників після перемоги на виборах в Афінах, 25 січня 2015

«Ми залишимо позаду катастрофічну економію» – «борець» із олігархами Алексіс Ципрас

Ліва популістська грецька партія «Сіріза» уклала угоду з популістською крайньою правою партією «Незалежні греки» щодо формування коаліції після перемоги на парламентських виборах у Греції. Партія «Незалежні греки» заявила, що підтримає кандидатуру лідера «Сірізи» Алексіса Ципраса на посаду прем’єр-міністра. «Сіріза», набравши 36 відсотків на виборах і отримавши 149 місць із 300 в парламенті, не змогла б правити одноосібно. Обидва партнери в коаліції виступають проти заходів суворої економії, як того вимагають фінансові донори Греції, яка вже кілька років перебуває в глибокій кризі.

Хоча «Незалежні греки» отримали лише 4 відсотки на виборах, однак їхніх 13 мандатів на додаток до мандатів «Сіризи» достатньо для більшості, а відтак і формування коаліції. Цих партнерів із крайніх флангів політичного спектру мало що об’єднує, проте в них є одне спільне: обом категорично не до вподоби умови, на яких Греція отримує міжнародну фінансову допомогу, яка врятувала її від банкрутства в 2010 році.

Вперше за всі часи на чолі країни, в обігу в якій євро, буде партія, яка відкидає заходи економії, на яких наполягає Євросоюз. Афіни отримали в перерахунку 270 мільярдів доларів міжнародної допомоги для порятунку від банкрутства.

«Сіріза» на чолі з 40-річним Ципрасом вела кампанію з гаслом перегляду умов допомоги від МВФ, серед яких суворий контроль над бюджетними витратами та оподаткуванням.

Алексіс Ципрас, щоправда, пообіцяв не вдаватися до односторонніх дій проти інших країн єврозони. Ципраса вважають популістом, він невдало балотувався минулого року на посаду президента Єврокомісії.

«Сьогодні немає переможців і тих, хто програв. Сьогодні програла грецька еліта та олігархи Греції», – сказав він після оголошення результатів виборів.

19 країн мінус одна?

Можливість оголошення Грецією дефолту і відмови від сплати боргу, ймовірно, посилять побоювання, що країну змусять полишити єврозону. Разом із Грецією в єврозоні нині 19 країн ЄС, і наймолодшим членом є Литва, яка запровадила євро з початку цього року.

Керівник Єврогрупи – країн з обігом євро – Єрун Дейсселблум попередив Грецію, що її членство в єврозоні залежить від виконання попередніх домовленостей.

Членство в єврозоні означає, що ви виконуєте все те, на що ви погодились раніше. На цій основі ми готові працювати
Єрун Дейсселблум

«Членство в єврозоні означає, що ви виконуєте все те, на що ви погодились раніше. На цій основі ми готові працювати з ними (з Грецією – ред.)», – сказав Дейсселблум.

Німеччина та Британія також заявили, що очікують від нового грецького уряду виконання міжнародних зобов’язань країни.

Греція має виконувати попередні зобов’язання
Анґела Меркель

«На наш погляд, важливо, щоб новий уряд вжив дій до пришвидшення економічного зростання Греції, яке вже відбувається. Це також означає, що Греція має виконувати попередні зобов’язання», – сказала німецький канцлер Анґела Меркель.

У заяві канцелярії британського прем’єра Дейвіда Камерона говориться: «Греції потрібно впоратись зі своїм дефіцитом та виконувати свої міжнародні зобов’язання».

Речник президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера Маргарітіс Схінас прореагував на результати виборі в у Греції так: «Єврокомісія повністю поважає суверенний і демократичний вибір грецького народу. Ми готові працювати з новим урядом, як тільки він буде сформований. Греція здійснила разючий прогрес в останні роки, і ми готові продовжувати допомагати Греції для подолання викликів, які є на шляху реформування».

Прихильники «Сіризи» святкують перемогу партії на виборах в Афінах, 25 січня 2015 року
Прихильники «Сіризи» святкують перемогу партії на виборах в Афінах, 25 січня 2015 року

А прем’єр-міністр Фінляндії Александер Стубб заявив, що Гельсінкі «не приймуть вимогу списання боргів» Греції, але Фінляндія готова розглядати подальше розширення пакету фінансової допомоги Афінам.

Чи вплине Греція на санкції ЄС проти Росії?

Під час виборчої кампанії партія «Сіріза» критикувала санкції ЄС проти Росії, запроваджені через агресивні дії Москви проти України. Дехто з активістів партії взагалі виступав за скасування санкцій ЄС, незважаючи на анексію Криму Росією та активну її участь у конфлікті на Сході України.

«Треба розуміти, що те, що партії говорять під час виборчих кампаній, і те, що вони роблять після них, не завжди збігається. І не тому, що партії свідомо брешуть, а тому, що реальність може не відповідати тим очкуванням, які вони мають, коли борються за владу», – сказав Білоруській редакції Радіо Свобода видавець часопису Belarus Digest у Лондоні Ярослав Кривий.

«Насправді має бути консенсус для ухвалення рішення про скасування санкцій. Але коли є консенсус серед провідних країн, решта під них підлаштовуються. Навзаєм менші країни тоді просять про поступки в інших питаннях. Так що формально одна країна справді може заблокувати те чи інше рішення, але на практиці це вирішується шляхом переговорів», – додає він.

За попереднього уряду прем’єра Андоніса Самараса, партія «Нова демократія» якого була другою за підсумками виборів, Греція головувала в ЄС у першій половині 2014 року. Саме за грецького головування було підписано спочатку політичну частину Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (березень), а потім і економічну частину (червень), після зміни влади в Україні.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG