Доступність посилання

ТОП новини

НАТО: іноземні війська в Україні не «натовські», а російські, а заяви Росії – нісенітниця


Єнс Столтенберґ на прес-конференції у Брюсселі, 26 січня 2015 року
Єнс Столтенберґ на прес-конференції у Брюсселі, 26 січня 2015 року

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ відкинув сьогодні твердження президента Росії Володимира Путіна, ніби Збройні сили України є «іноземним легіоном» Північноатлантичного союзу.

За його словами, ці заяви Путіна – нісенітниця.

Насправді іноземними військами в Україні є російські війська, заявив Столтенберґ, виступаючи перед журналістами у Брюсселі.

Раніше сьогодні Путін назвав Збройні сили України «іноземним натовським легіоном, який, звичайно ж, не служить національним інтересам України».

«Там зовсім інші цілі, і пов’язані вони з досягненням геополітичної мети стримування Росії, що цілком не відповідає національним інтересам українського народу», – заявив Путін, виступаючи перед студентами одного з галузевих університетів у Санкт-Петербурзі.

«Ми часто говоримо: українська армія, українська армія. Насправді ж хто там воює? Там, дійсно, частково офіційні підрозділи Збройних сил, але значною мірою це так звані добровольчі націоналістичні батальйони», – стверджував російський чільник.

Він також вкотре назвав події в частині сходу України «громадянською війною» і звинуватив владу України в тому, що вона «знову почала» бойові дії.

Крім того, Путін заохотив українців ухилятися від призову й мобілізації і запропонував збільшити для таких громадян України, охочих переховуватися за кордоном, термін вільного перебування на російській території.

Росія відмовляється визнавати свою участь у війні проти України і стверджує, що проти української влади на сході країни воюють тільки російські «добровольці» та місцеві «ополченці», які дістали свою російську бойову техніку «з крамниці «воєнторгу». В Україні і світі наводять численні докази прямої участі регулярних військ Росії в цій війні і заявляють про російську агресію проти України.

Останнім часом становище в зоні конфлікту різко загострилося після того, як сили підтримуваних Росією збройних сепаратистів і російських військ вкотре порушили режим припинення вогню і почали масований наступ на позиції українських сил. Україна у відповідь почала обмежену воєнну операцію з метою зупинити цей наступ.

XS
SM
MD
LG