Доступність посилання

ТОП новини

Чільник ООН: обстріл Маріуполя – цілеспрямований удар по мирному населенню


Засідання Ради безпеки ООН, архівне фото
Засідання Ради безпеки ООН, архівне фото

Заступник генерального секретаря ООН Джеффрі Фелтман назвав порушенням міжнародного гуманітарного права суботній обстріл Маріуполя, який був, за його словами, «цілеспрямованим ударом по мирному населенню». «Ми повинні надіслати чіткий сигнал: винні мають нести покарання і повинні постати перед судом», – заявив він у понеділок на спеціальному засіданні Ради безпеки ООН, присвяченому останнім подіям в Україні.

Крім того, він закликав сепаратистів дотримуватись норм міжнародного права, а Росію – вплинути на підтримуваних нею проросійських збройних сепаратистів із угруповань «ДНР» і «ЛНР» для мирного врегулювання конфлікту.

Джеффрі Фелтман запевнив, що ООН буде далі сприяти стійкому та міцному мирному процесові на сході України.

«Понад 5 тисяч людей уже загинуло в перебігу цього конфлікту. Ми повинні знайти можливість зупинити його і зробити це зараз», – наголосив чільний представник керівництва ООН.

Рада безпеки ООН провела в понеділок позачергове засідання, присвячене кризі в Україні і діям Росії після останнього наразі масового вбивства цивільних, яке вчинили наприкінці минулого тижня в Маріуполі на Донеччині. За даними українських силовиків, в обстрілі житлових районів міста з установок «Град», який убив 30 людей і понад 100 поранив, брали участь не лише місцеві проросійські сепаратисти, а й регулярні війська Росії.

Останнім часом становище в зоні конфлікту різко загострилося після того, як сили підтримуваних Росією збройних сепаратистів і російських військ вкотре порушили режим припинення вогню і почали масований наступ на позиції українських сил. Україна у відповідь почала обмежену воєнну операцію з метою зупинити цей наступ.

XS
SM
MD
LG