Доступність посилання

ТОП новини

Перевіркою нової зброї для української армії займаються кримські спеціалісти


Армії пропонують нові безпілотники, автомати, гранатомети та мотодельтаплан

Перед прийняттям на озброєння, нове обладнання та техніку перевіряють спеціалісти Державного науково-випробувального центру (ДНВЦ). Навесні він перебазувався з Феодосії до Чернігівщини. 23 січня на полігоні пройшов показ деяких зразків нового озброєння. Зокрема нового автоматичного гранатомету УАГ-40, українських безпілотників та систем викиду хибних теплових цілей – традиційного методу захисту авіації від зенітних ракетних комплексів із інфрачервоною головкою самонаведення. До таких відносяться комплекси ПЗРК «Ігла», які використовують сепаратисти на сході України.

Журналістам продемонстрували нові безпілотні літальні апарати від компанії «Політек-АЕРО» – «А1-С», «Коптер» та «Spectator-M». У розробці БПЛА приймали участь спеціалісти Київського політехнічного інституту. Один з них, «Spectator-M», має дві камери, одна з яких має десятикратний трансфокатор та три канали зв’язку – усі захищенні від перехоплення. За словами представника компанії, радіус дії сягає 20 кілометрів.

Випробування БПЛА почались ще в листопаді та кілька місяців по тому інженери ДНВЦ рекомендували «Spectator-M» для закупівлі Міністерством оборони. Наразі українська армія постійно використовує так би мовити незатверджені державою безпілотні апарати від волонтерів. За словами голови ДНВЦ, доктора технічних наук, полковника Володимира Башинського, подібні пристрої мають обов’язково перевіряти військові інженери.

Ми бачили спроби зробити ударні безпілотні літальні апарати, які представляли небезпеку для тих, хто б їх запустив
Володимир Башинський

«Через події на сході люди намагаються робити військову техніку, іноді навіть без ліцензії. Тому необхідні організації для тестування – чи можна відправляти техніку на фронт. Ми бачили, наприклад, спроби зробити ударні безпілотні літальні апарати, які представляли небезпеку для тих, хто б їх запустив», – розказав полковник.

Старі «Калашникови» пропонують перекувати на «Малюків»

Продемонстрували також нові зразки зброї – автомат, автоматичний гранатомет та реактивні піхотні вогнемети. Найбільшу увагу викликала розробка «Малюк» – скороченої версії традиційного АК-74. Як розповів заступник директора компанії-розробника «Інтерпроінвест» Сергій Луговський, автомат Калашникова є найбільш надійною в світі стрілецькою зброєю, тому конструктори залишили деякі конструктивні вузли від АК-74, зокрема ствол. Зброя виконана за схемою «булл-пап» – магазин знаходиться позаду спускового гачка.

«Ми скоротили АК-74 на довжину приклада, близько 20 сантиметрів. Усі управляючі органи, зокрема спусковий гачок, кнопку викиду магазину та запобіжник ми змістили до центру, тому зброєю можна управляти однією рукою», – наголосив представник компанії.

На зброю встановлено три рейки Пікатіні – для встановлення усіх можливих прицільних пристроїв, додаткової рукоятки та сошок. Наразі автомат проходить іспити. За словами одного з офіцерів ДНВЦ, перевагою цієї зброї перед відомою продукцією заводу «Форт» є використання стволів автоматів Калашникова. «Форт» закупає усі стволи за кордоном, а «Малюка» можна зробити зі звичайного АК-74», – наголосив офіцер, за словами якого запасів АК-74 в Україні для переробки вистачить ще надовго.

Також українській армії пропонують модернізовані реактивні вогнемети «Джміль», кілька зразків якого розробила наукова-виробнича фірма «Адрон». За словами представника компанії, показники модернізованої зброї вищі в середньому на 50% – дальність, вражаюча міцність тощо. На відміну від класичного «Джміля», новий матиме оптичний приціл. Також він не буде одноразовим.

Мотодельтаплан може перевозити невеличкий десант – пілот-випробувач

Інтерес викликала стала презентація мотодельтаплана Т-2М. За словами пілота дельтаплана, ця модель може перевозити або до 150 кілограм вантажу або 2-3 людей. «На війні він може або перевозити десантників, або проводити аерофотозйомку, або доставляти боєкомплект чи зброю», – наголосив пілот Валерій Полторацький.

Дельтаплан було розроблено у «Дослідницько-конструкторському бюро «Авіація загального призначення» ще наприкінці 90-х років, але лише зараз через військові дії на сході до цієї ідеї повернулись.

Для зльоту дельтаплан потребує лише 70-80 метрів дороги, при чому підійде й ґрунтова смуга.

Літаки і гелікоптери матимуть кращий захист від нових зенітних комплексів

Захисні пристрої для авіації, літаків та гелікоптерів представило ТОВ «НВФ «Адрон». Пристрої захищають від ракет – вистрілюють хибні теплові цілі, які мають відвести увагу ракети від двигунів, та генерують перешкоди в ефірі.

Зокрема був представлений новий комбінований пристрій викиду КУВ 26-50, який поєднує в собі теплові цілі та протилокаційні пасивні завади двох калібрів. Викидання здійснюється автоматично у випадку загрози. Нова система зараз готується до проходження державних випробувань – його мають встановити на гелікоптери Мі-2.

Військові інженери переїхали з Криму та незабаром створять новий інститут

Спеціалісти Державного науково-випробувального центру переїхали з Криму – до окупації центр базувався у Феодосії. Після «референдуму» частина військовослужбовців відмовилася складати присягу Росії та перебазувались до Запоріжжя, а потім на Чернігівщину.

Всього до материкової України переїхало близько сотні людей. За словами голови Центру, це 80% науково-дослідницького складу. На кримській базі залишилося загалом більше людей – кілька сотень.

«Мені розказували, що керувати тими, хто залишився, з Феодосії, з Росії прислали свого спеціаліста. Він приїхав, подивився на це, вивчив справи та відмовився. Тому зараз керує науковим центром офіцер, який відповідав у нас за постачання», – розповів полковник Володимир Башинський.

Найближчим часом військові планують створити на Чернігівщині інститут з підготовки інженерів-випробувачів та інструкторів для всіх різновидів озброєння і військової техніки. За словами полковника, зараз центрові не вистачає льотчиків- та інженерів-випробувачів.

«Міністром оборони України і начальником Генерального штабу ухвалене рішення про створення інституту на базі нашого центру, документи вже перебувають на погодженні», – повідомив полковник. Набиратимуть в першу чергу офіцерів, які мають практичні навички роботи з військовою технікою та озброєнням.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG