Доступність посилання

ТОП новини

На окупованих територіях здійснюють етноцид українців – Порошенко


Петро Порошенко під час церемонії в музеї «Аушвіц-Біркенау», 27 січня 2015 року
Петро Порошенко під час церемонії в музеї «Аушвіц-Біркенау», 27 січня 2015 року

На тимчасово окупованих територіях, у районах, тимчасово підконтрольних проросійським бойовикам, крім терору, націленого на все місцеве населення, крім порушення прав і свобод всіх громадян – здійснюється ще й окремий етноцид україномовного населення, заявив сьогодні президент Петро Порошенко.

«Там небезпечно говорити українською. Нашу мову, як й історію України, виключають із шкільних програм», – сказав він, виступаючи після участі в заходах із нагоди вшанування 70-ї річниці визволення нацистського концтабору «Аушвіц-Біркенау» в Освенцимі в Польщі.

А у Криму до того ж грубо утискаються права кримських татар, пропагуються антитатарські ксенофобські стереотипи, всесвітньо визнаним лідерам цього народу навіть заборонено в’їзд на територію півострова, нагадав Порошенко.

«Не стану проводити очевидні й явні паралелі між тим, що відбувалося в Європі в тридцятих роках минулого століття, і тим, що коїться тепер. Загроза континентальної війни тепер велика, як ніколи. Хай ніхто навіть і не сумнівається: амбіції та апетити агресора перевершують розміри України», – наголосив президент.

Він закликав увесь світ не допустити повторення трагічних подій. «Маємо не лише пам’ятати про безневинні жертви минулого, але й думати, як не допустити повторення трагедій, подібних Голокосту і всій Другій світовій війні. Єдиним фронтом протистояти новому імперському божевіллю, новим претензіям на панування в Європі», – сказав голова держави.

«Ми вдячні світові за підтримку, яку він надає Україні, але щоб зупинити агресора, потрібні ще більші зусилля, ще більша солідарність», – наводить слова Петра Порошенка його прес-служба.

Сьогодні в польському Освенцимі вшановували 70-у річницю визволення концтабору «Аушвіц». На заходах були присутні делегації з понад 40 країн, зокрема, президенти України, Франції, Німеччини, Литви, Хорватії, Австрії, Словенії, Швейцарії, Мальти, королі Бельгії й Нідерландів, великий герцог Люксембургу. Президент Росії, яка вважає себе спадкоємцем СРСР, Володимир Путін відмовився від участі в заході.

XS
SM
MD
LG