Доступність посилання

ТОП новини

Війська Білорусі готуються до переведення на воєнний час


Фото: Евгеній Довгаль (https://www.facebook.com/ya.dovgal)
Фото: Евгеній Довгаль (https://www.facebook.com/ya.dovgal)

«Республіка Білорусь не має права ігнорувати зміни військово-політичної обстановки в регіоні» – Міноборони

Франак Вячорка

Начальник інформаційного агентства «Ваяр» полковник Андрій Шубадеров повідомляє про перебіг навчань в білоруській армії.

На своїй сторінці у Фейсбуці він публікує фотографії з навчань і уточнює: «Це не війна, це активні бойові навчання, щоб не було війни».


24 січня «Білоруська військова газета» повідомляла, що у військових частинах Збройних сил відбуваються заняття з бойової підготовки для підтримання бойової готовності Збройних сил.


Повідомлялося, що під час занять в органах військового управління, з’єднаннях і частинах проведено комплекс послідовних тренувань з усіма категоріями військовослужбовців, а також органами військового управління щодо організованого виконання заходів в умовах переведення їх з мирного на воєнний час.


В одній з мотострілкових рот батальйону на Борисовському полігоні повинне відбутися бойове сполучення відділів та взводів і ротні тактичні навчання з бойової стрільби. Головною метою стане відпрацювання питань прикриття державного кордону Республіки Білорусь.

Також у суботу Наталія Радіна повідомила у своєму Фейсбуці, що на навчання мобілізували резервістів і процитувала на своїй сторінці у Фейсбуці родичів військовослужбовців: «Сьогодні з Волковиського райвійськкомату призвали 140 резервістів. Якщо з кожного району по 140, то по Білорусі мобілізовані близько 15 тисяч осіб. Вважаємо, що це пов’язано із загостренням ситуації в Україні <...> Того, хто не поїхав цього разу, попередили, що можуть забрати протягом двох місяців по дзвінку».


На запитання Радіо Свобода, чи пов’язані навчання з подіями в Україні, Андрій Шубадеров відповів, що «Україна нам не ворог»: «Ми працюємо на полігонах, не акцентуючи уваги на сусідах, як і всі останні 20 років».

На сайті ж Міністерства оборони від 23 січня в статті про початок навчань відзначається нарощування авіаційних військ в країнах НАТО поблизу білоруських кордонів: «Суміжні держави демонструють прагнення до нарощування іноземної військової присутності на національних територіях. Разом з посиленням авіаційної складової країн-членів НАТО в країнах Балтії, що виконують функції з охорони повітряного простору, альянс планомірно зосереджує біля кордонів Республіки Білорусь додаткові військові контингенти, оснащені важким озброєнням. <...> Республіка Білорусь не має права ігнорувати зміни військово-політичної обстановки в регіоні, які несуть в собі додаткові ризики, виклики та загрози військовій безпеці держави».

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG