Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада дистанцюється від проблем зі свободою слова в Криму?


Автомобіль поліції біля будівлі телеканалу ATR у Сімферополі, 26 січня 2015 року
Автомобіль поліції біля будівлі телеканалу ATR у Сімферополі, 26 січня 2015 року

Зачистка інформаційного поля в анексованому Криму триває. Зараз нова влада звернула увагу на єдиний кримськотатарський телеканал АТR

Лана Долленберг

Київ – Зачистка інформаційного поля в анексованому Криму триває. На початку окупації припинили мовлення українські телеканали, влітку – кримська телерадіокомпанія «Чорноморська». Майно останньої заарештувалио, техніку вилучили та вивезли. Зникла українська преса, фіксувалися напади на журналістів і прес-центри. Проблеми переслідують і кримськотатарські видання.

Зараз нова влада звернула увагу на єдиний кримськотатарський телеканал АТR. Цього тижня туди також прибули силовики, провели обшуки, вилучили сервер із відеоархівом. Під час проведення обшуку телеканал припинив аналогове мовлення, яке згодом було відновлене.

У Меджлісі кримськотатарського народу назвали ситуацію з АТR елементом залякування кримських татар. Під час проведення обшуку силовиками, кримські татари, глядачі та шанувальники телеканалу зібралися біля будівлі АTR.

Засудила рейд силовиків і представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович.

У Незалежній медіа-профспілці України (НМПУ) назвали обшук, проведений в редакції кримськотатарського телеканалу ATR, «черговим кроком російських окупантів до встановлення тотальної цензури на півострові».

Глава НМПУ Юрій Луканов стосовно подій, що відбуваються, у коментарі сайту Крим.Реалії висловився так:

– Наїзд на телеканал ATR з боку російської влади не дивує. Адже там здійснюється політика єдиної думки й чому в Криму, який Росія вважає своїм, має бути інакше? Це при тому, що канал намагався демонструвати гнучкість, намагався не дуже сваритися з тими, під чиїм зараз контролем півострів. Але в Росії так не можна. Ніяких відхилень. Усе має працювати в єдиному потоці.

Якщо канал не говоритиме те, що потрібно Москві й тим, хто називає себе владою в Криму, то з ним вестиметься боротьба на знищення. Чи вистоїть канал, залежить від багатьох факторів, зокрема, на скільки буде сильним опір окупантам.

На думку Луканова, українська влада повинна якимось чином відреагувати на події:

– Адже вона вважає Крим своєю територією. Мовчання не зіграє на користь її репутації, і в цілому, на збереження Криму за Україною», – зазначив голова НМПУ.

Якою ж буде реакція українських чиновників, намагався з'ясувати кореспондент сайту Крим.Реалії.

Директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс написав у своєму Twitter, що його відомство вимагає від Росії негайно припинити репресії проти кримськотатарського телеканалу ATR.

Однак одержати коментарі від профільних українських органів влади кореспонденту під час підготовки матеріалу так і не вдалося. У Міністерстві інформаційної політики України та Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова й інформаційної політики, до яких звернувся кореспондент Крим.Реалії, пославшись на зайнятість, коментарів так і не надали.

Оригінал публікцації на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG