Доступність посилання

ТОП новини

Freedom House: ситуація з політичними свободами в Україні поліпшилася


Поліпшення відбулося завдяки «зростанню політичного плюралізму, успішним парламентським виборам і прозорості уряду»

Україна – «частково вільна країна». Так оцінює ситуацію з правами, свободами й демократією в країні у 2014 році міжнародна неурядова організація Freedom House. Політичні права й свободи оцінені краще, ніж у 2013 році. Водночас верховенство права в Україні втратило одну позицію.

Російське вторгнення в Україну завдало у 2014 році нищівного удару по демократії, ідеться в щорічному дослідженні міжнародної неурядової організації Freedom House, яке має назву «Відкинувши демократію: повернення до залізного кулака». Водночас Україна в доповіді оцінена як «частково вільна» країна. А вторгнення авторитарної Росії створило кризу, яку не бачили в Європі з часів балканських воєн 1990-х років.

Політичні права в Україні отримали у звіті на 5 балів більше, ніж у 2013 році. На таку оцінку вплинуло покращення прозорості виборчого процесу, державного управління, а також розширення політичного плюралізму та права участі у політичних процесах.

«Політичні свободи України поліпшилися завдяки зростанню політичного плюралізму, успішним парламентським виборам і прозорості уряду після відходу президента Віктора Януковича», – йдеться у доповіді.

Аналітики організації відзначили позитивні зміни у рівні свободі думок, об’єднань, а також у збереженні індивідуальних прав громадян.

Позитив Майдану знівельований агресією Росії?

Водночас, говорячи про Україну, дослідники відзначають, що позитивні зрушення, «пов’язані з відстороненням від влади корумпованого президента Віктора Януковича», нівельовані російською анексією Криму та збройним протистоянням урядових сил і підтримуваних Росією сепаратистів на сході країни.

Олександр Палій
Олександр Палій

За словами політолога Олександра Палія, агресія Росії все ж не повністю перекреслює досягнення України після Майдану.

Якби зараз не було б війни, всі б обговорювали судову, медичну реформи. А коли йде війна, всі розуміють, що безпека і опір ворогу – це найважливіше
Олександр Палій

«Що стосується шкоди від російської агресії, то вона звичайно є. Реформи не можна робити так енергійно, чималі кошти йдуть на оборону. Звичайно, не всі кошти йдуть у пісок, деякі йдуть в економіку. Тим не менше, це дорога справа і це не дозволяє так концентруватися на реформах. Думаю, якби зараз не було б війни, всі б обговорювали судову, медичну реформи… А коли йде війна, то навколо цього важко робити якісь смисли. Бо всі розуміють, що зараз безпека і опір ворогу – це найважливіше», – каже політолог.

Під моніторинг потрапив розстріл людей та репресії проти майданівців

Водночас верховенство права в Україні втратило одну позицію порівняно з 2013-им. І це недивно, зауважує експерт Міжнародного центру політичних досліджень Анатолій Октисюк. Адже, по-перше, під моніторинг потрапив початок 2014 року. А по-друге, в Україні досі не почалася судова реформа.

Під моніторинг потрапили драконівські закони початку 2014 року, розстріл людей, репресії в судах проти майданівців, переслідування активістів
Анатолій Октисюк

«Суди і органи прокуратури працюють всупереч стандартам. Вони не є інстанцією, на яку б громадяни покладали сподівання справедливості. З іншого боку, під моніторинг потрапили драконівські закони початку 2014 року, розстріл людей, репресії в судах проти майданівців, переслідування активістів. Тобто пік боротьби з режимом Януковича. Тож зрозуміло, що показники верховенства права не покращилися», – пояснює він.

Зі 195 країн світу, про які йдеться у дослідженні, 89 були названі «вільними», 55 – «частково вільними», 51 «невільними». Найменш вільною країною світу дослідники назвали Сирію.

Що ж до окупованого Росією Криму, то ситуація в ньому оцінена як «дещо краща», ніж у Туркменистані та Узбекистані, які є серед лідерів у числі «невільних» країн. У загальному підсумку окупований Крим отримав у рейтингу свободи 6,5 балів (найгірша можлива оцінка – 7 балів).

Базована у США інституція, яка проводить дослідження для підтримки демократії, політичних свобод і прав людини, відзначає, що теракти та агресивні дії авторитарних режимів збільшили «нехтування демократичними стандартами» майже у всіх регіонах світу.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG