Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ позбавила Росію права голосу і вимагає звільнити Савченко протягом доби


Фрагмент плаката МЗС України щодо порятунку Надії Савченко
Фрагмент плаката МЗС України щодо порятунку Надії Савченко

«Росію очікує тотальна ізоляція країни-агресора. Це сценарій, який Росія навіть не могла собі уявити в страшному сні» – Соболєв

Страсбург – Депутати ПАРЄ проголосували за обмеження повноважень російської делегації до початку весняної сесії. Про це йдеться у резолюції, яку ухвалили у сесійній залі у середу пізно ввечері після бурхливих обговорень дій Росії на території України. Думки депутатів розділилися на проросійські й антиросійські, причому на боці перших опинилася, серед інших, і член української делегації, депутат Верховної Ради від «Опозиційного блоку» Юлія Льовочкіна. Вона відверто засуджувала дії українського керівництва у врегулюванні кризи на Донбасі, називаючи президента і уряд «партією війни». Однак більшість присутніх депутатів все ж засуджували дії Росії як агресора щодо своїх сусідів. Зокрема у резолюції згадуються не лише події на сході України і анексія Криму, а й конфлікти у Грузії і Молдові.

В українській делегації говорили, що зупинення повноважень делегації Росії до квітня – позитивне рішення, бо таким чином навесні буде можливість переглядати це питання на основі задокументованих закликів ПАРЄ вивести російські війська з українського кордону і припинити надавати військову допомогу сепаратистам.

Упродовж зимової сесії представники російської делегації неодноразово заявляли, що право голосу на ПАРЄ для них ключове, і якщо вони його втратять, то і сенсу брати участь у засіданнях не бачать. Коли ж росіяни побачили результат голосування, зокрема те, що за резолюцію проголосували 148 депутатів, а проти лише 64, то рішення голови делегації було не просто піти, а й грюкнути дверима.

Голова російської делегації Олексій Пушков
Голова російської делегації Олексій Пушков

Голова російської делегації Олексій Пушков заявив, що коли депутати ПАРЄ не хочуть діалогу до квітня, то вони не матимуть його до наступної зими, бо делегація Росії не повернеться у Страсбург до кінця 2015 року.

Питання Савченко

Дискусія щодо України у ПАРЄ фактично розпочалася з питання про негайне звільнення української льотчиці Надії Савченко як члена української делегації ПАРЄ. До цього закликала також президент ПАРЄ Анн Брассер. Однак російська делегація відразу чітко заявила, що Надію Савченко може звільнити лише російський суд. Коли ж українські і європейські парламентарі почали говорити про дипломатичний імунітет Надії Савченко, то і тут росіяни продемонстрували свою непохитність, заявивши, що українську льотчицю звинувачують у тяжких кримінальних злочинах, і на момент арешту депутатом вона ще не була.

Щоправда, за кілька годин до початку голосування резолюції щодо повноважень російської делегації Олексій Пушков запропонував так званий компроміс: Росія дозволяє делегації ПАРЄ приїхати до Надії Савченко і подивитися, в яких умовах вона перебуває, який її стан здоров’я, поговорити з нею.

Адвокат Надії Савченко Марк Фейгін
Адвокат Надії Савченко Марк Фейгін

Адвокат Надії Савченко Марк Фейгін у відповідь на цю пропозицію заявив, що візит делегації ПАРЄ – ідея цікава, але проблему звільнення вона не вирішує.

Ніхто не скасовував поняття презумпції невинуватості, і поки провина Савченко не доведена у суді, вона може і має бути звільнена, особливо маючи тепер міжнародний імунітет
Марк Фейгін

«Надія сама неодноразово казала, що такий варіант є неприйнятним. І взагалі, російська делегація займається певною підміною понять. Адже ніхто не вимагає закриття кримінальної справи, йдеться про зміну запобіжного заходу. Зрештою, ніхто не скасовував поняття презумпції невинуватості, і поки провина Савченко не доведена у суді, вона може і має бути звільнена, особливо маючи тепер міжнародний імунітет», – сказав адвокат Марк Фейгін.

За свою «поступку» російська делегація просила не забирати у неї голос на засіданнях ПАРЄ. Зокрема Пушков сказав, що у випадку, якщо повноваження делегації Росії обмежать, то вона сама припинить співробітництво з ПАРЄ, зокрема у питанні Надії Савченко.

Тому після голосування по резолюції, де міститься заклик звільнити українську льотчицю впродовж наступних 24 годин, представники російської делегації вийшли до преси і відразу заявили, що не повернуться у стіни ПАРЄ до кінця цього року і співпрацювати у питанні Надії Савченко теж не будуть.

Надія Савченко під час одного з судових засідань у Москві
Надія Савченко під час одного з судових засідань у Москві

На Росію чекає міжнародна ізоляція?

Чимало депутатів ще під час дебатів звинувачували російську делегацію у своєрідному шантажуванні Асамблеї через погрози припинити співпрацю і навіть взагалі вийти зі складу Ради Європи у разі голосування не на користь Росії. Зокрема, депутати з Великої Британії, Литви і Чехії заявили, що Росія сама заганяє себе у глухий кут у відповідь на репліку російського депутата Слуцького, що Москва не дозолить принижувати себе чи відмовитись від ідеї підтримки так званого «русского мира».

Росію очікує тотальна ізоляція країни-агресора. Це сценарій, який Росія навіть не могла собі уявити в страшному сні
Сергій Соболєв

Думки багатьох делегатів підсумував український депутат Верховної Ради Сергій Соболєв: «Фактично Росію очікує повна ізоляція в цій сесійній залі. Далі це означає продовження процесу – вони вже можуть бути вилучені з Комітету міністрів (це інший орган, що має виконавчі повноваження), а далі – тотальна ізоляція країни-агресора. Це сценарій, який Росія навіть не могла собі уявити в страшному сні, коли готувала агресію проти України».

Самі ж росіяни з такою точкою зору офіційно не погоджуються і кажуть, що використовуватимуть для міждержавного діалогу, зокрема, такий майданчик, як Парламентська асамблея ОБСЄ, де не передбачені санкції проти окремих делегацій. Що ж до участі у роботі Ради Європи і взагалі членства у цій організації, рішення обіцяють ухвалити наприкінці року: членські внески, мовляв, все одно вже заплачені наперед.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG