Доступність посилання

ТОП новини

Одні йдуть добровольцями, інші тікають від мобілізації за кордон


Бійці Національної гвардії України
Бійці Національної гвардії України

Чергова хвиля мобілізації в Україні викликала локальні протести

Ірина Вівчар

Генеральний штаб Збройних сил України просить уряд обмежити можливість виїзду військовозобов’язаних українців за кордон. Представник Штабу Олег Бойко повідомив, що у ході четвертої хвилі мобілізації почастішали випадки, коли чоловіки призовного віку їдуть у світи, лиш би ухилитись від служби. У кількох регіонах України мобілізація наразилася на протести. На Волині та Рівненщині люди змусили чиновників рвати повістки, на Івано-Франківщині – влаштували мітинг. Протестувальники, серед яких більшість – жінки, не хочуть відпускати рідних на фронт.

На Прикарпатті у село Черемхів з півторатисячним населенням прийшла 31 повістка. У перший день мобілізації жінки села зібралися на протест: вимагали, щоб їх чоловіків не забирали у зону АТО. Сільський голова Черемхова Михайло Паньків каже: за таку ситуацію йому соромно, а мобілізацію провести необхідно.

Кожна жінка не хоче відпускати свого сина, чоловіка чи брата. Я казав їм: списки формує не сільська рада, але простіше прийти і накричати, аніж їхати до комісаріату
Михайло Паньків

«Коли приходить 5 чи 10 жінок, їм ще можна пояснити, аргументувати, коли приходить 50 – їх переконати неможливо. Приходили і наступного дня. Те, що відбулося, на мою думку, ганьба на всю Україну. Кожна жінка не хоче відпускати свого сина, чоловіка чи брата. Я казав їм: списки формує не сільська рада, але простіше прийти і накричати, аніж їхати до комісаріату».

На Волині мешканці сіл Їжа, Мельники, Затишшя заблокували автомобілі працівників військкомату і змусили чиновників розірвати повістки. Як повідомляє волинська міліція, відкрито кримінальне провадження, нікого з громадян не затримали.

Військовозобов’язані тікають від повісток

Деякі чоловіки від мобілізації ховаються за кордоном або переїжджають в інші населені пункти в межах України. 23-річний буковинець Володимир теж планує переїхати. Вдома повістку не отримував, на роботі його не знайдуть: працює неофіційно. Хлопець служив у армії та складав присягу, однак каже: сенсу воювати нема.

«Хай вони спершу розберуться, що у нас: антитерористична операція чи війна. Якщо війна – хай Захід залучається. Я розумію, що більшість зараз помирає ні за що. Дивився відео, як наших військових взяли у полон. Люди, які там живуть, кричать: «Ви нам непотрібні!». Ми йдемо захищати людей, які не хочуть, щоб їх захищали. Я не кажу, що це всі, але багато таких».

За даними радника президента Юрія Бірюкова, в Івано-Франківській області 37% сповіщених військовозобов’язаних покинули межі України, на Буковині – 19% від загального числа військовозобов’язаних.

Виїхали з області близько 75% закарпатців, які мали бути мобілізовані. Військовий комісар області Іван Васильцюн вважає: механізм обмеження виїзду чоловіків призовного віку треба було запровадити щонайменше місяць тому.

Людина може у будь-який день покинути місце проживання, поїхати на заробітки, не змінюючи адреси
Іван Васильцюн

«15 834 повісток були виписані, у військові комісаріати прибуло 515 чоловік. Велика кількість людей виїхала на заробітки як до Європи, так і до Росії, особливо з гірських районів. Сьогодні ми не маємо права людей зупиняти і не випускати за межі області. У міліції та органів місцевого самоврядування теж немає такого права. Людина може у будь-який день покинути місце проживання, поїхати на заробітки, не змінюючи адреси».

Росія хоче добитися саботажу мобілізації – експерт

У Росії тим часом змінили міграційне законодавство для українських чоловіків призовного віку: їм дозволили перебувати на території країни більше 90 діб. На заробітки до Російської Федерації, за інформацією Бірюкова, виїхали два автобуси з військовозобов’язаними із села Конюхи на Тернопільщині.

Росія веде гібридну війну і намагається добитися саботажу мобілізації, вважає директор Центру суспільних відносин Євген Магда. За словами політичного експерта, держава недопрацювала у сфері інформаційної політики.

Не треба забувати, що Росія веде гібридну війну, йде процес розхитування суспільства і намагання добитися саботажу мобілізації
Євген Магда

«Протягом всього періоду незалежності українська армія поступово скорочувалась, а кілька років тому було оголошено про початок переходу до професійної армії, тобто скасування призову, є такий психологічний момент. По-друге, відчувається брак агітаційно-інформаційної кампанії. Не вистачає не кадрів, де гинуть наші військові чи як вони опиняються у полоні, а надихаючих прикладів героїзму. По-третє, Україна зараз переживає перший момент мобілізації в умовах демократичного суспільства. Раніше упродовж тривалого періоду вона проходила в умовах або імперських, або тоталітарної держави, там людей не питали, хочуть вони служити в армії чи не хочуть. Не треба забувати, що Росія веде гібридну війну, йде процес розхитування суспільства і намагання добитися саботажу мобілізації», – каже Євген Магда.

Якщо чоловік не може захистити свою Батьківщину, він не чоловік – доброволець

Не всі люди готові і повинні воювати, дехто навіть може зашкодити на передовій, вважає Олександр Чуб. Чоловік вирішив піти до війська добровольцем, адже війна – у його країні.

Є люди, які не здатні воювати і не повинні воювати. Навіщо там ті, хто будуть у полон здаватися і на колінах випрошувати пощади?
Олександр Чуб

«Якщо людина слабка, їй нічого робити на війні. Є люди, які не здатні воювати і не повинні воювати. Навіщо там ті, хто будуть у полон здаватися і на колінах випрошувати пощади? І цим ганьбити саму ідею?»

Коли 26-річному Назарові Вовку з Львівщини прийшла повістка, хлопець був уже на сході – пішов добровольцем. Назар вважає, звинувачувати тих, хто ухиляється від мобілізації, але не від війни (займається волонтерством, йде добровольцем), не варто. А ось тих, хто через страх відмовляється допомагати країні, не вважає співвітчизниками.

Коли загрози немає – кричать, підтримують гучно, а коли до діла – дають задню. Спротив мобілізації йде і через недостатню укомплектованість по обладнанню, по формі
Назар Вовк

«Це має бути в крові у кожного чоловіка. Якщо він не може захистити свою родину, свою Батьківщину – це не чоловік. Тому що завдання кожного чоловіка – це захист. Якщо для нього причина – страх, я їх зрадниками не можу назвати, не можу назвати співвітчизниками. Я впевнений, що більшість із них, коли йшли мирні акції, їх підтримували. Коли загрози немає – кричать, підтримують гучно, а коли до діла – дають задню. Спротив мобілізації йде і через недостатню укомплектованість по обладнанню, по формі, людей постійно мобілізовують, а немає для них спорядження. Постійно купують волонтери. Людина ще нічого немає, а її вже відправляють на війну, це неправильно. Тому багато людей йдуть у добровольчі батальйони, у яких спонсорування значно краще, ніж в армії».

Четверта хвиля мобілізації в Україні стартувала 20 січня, у її ході планують призвати на службу близько 50 тисяч осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG