Доступність посилання

ТОП новини

Нові євросанкції щодо Росії: чи підтримають їх греки, які симпатизують Москві?


©Shutterstock
©Shutterstock

Міністри закордонних справ ЄС на позачерговій зустрічі відреагують на ескалацію конфлікту на сході України

Брюссель – Міністри закордонних справ ЄС збираються сьогодні для оновлення своєї позиції щодо зростання агресії Росії в Україні. Як пояснюють експерти, дипломати можуть підготувати нові імена росіян для «чорного списку» та можливі нові економічні санкції. Водночас, новим ембарго може завадити новий уряд Греції. Афіни на початку тижня заявили, що не підтримують ініціативи щодо нових санкцій.

Розширення санкцій щодо фізичних та юридичних осіб Росії запропоноване проектом рішеннь сьогоднішньої наради голів європейських МЗС. Можливість посилення тиску на Москву запропонували до розгляду Європейська рада та голова дипломатичної служби ЄС Федеріка Моґеріні після зростання напруги на Донбасі, зокрема, суботньої кривавої атаки по Маріуполю.

Водночас, новообрана в Греції правляча партія «Сіріза» та щойносформований уряд піддали критиці заяву голів урядів держав ЄС щодо вивчення можливості нових санкцій щодо Росії. Представники згаданої грецької політичної сили навіть у Європарламенті досі виступали із підтрикою політики Росії, зокрема, незаконного «референдуму» про відокремлення Криму.

Нині свою позицію щодо відмови підтримки санкцій Афіни пояснюють, мовляв з новим прем’єр-міністром щодо цього не проконсультувалися. А міністр закордонних справ Греції напередодні додав: «Кожен має усвідомити, що Греція – це рельна й нормальна країна Євросоюзу. Ми не другорядні, ми не відносимся до держав нижчої категорії».

Через відмову санкціонувати Росію у греків поменшало друзів у ЄС – аналітик

Санкції проти Росії було доволі складно ухвалювати настільки різними 28 державами, а тепер через Грецію це може стати ще складніше, – вважає аналітик брюссельського Європейського політичного центру Іван Поль. Однак, треба ще побачити, як насправді поводитиметься грецька дипломатія в Брюсселі, каже він.

«Очевидно, що проблеми із солідарністю в такому складному питанні, як санкції, тепер можуть поглибитися. Але греки можуть стати поміркованішими впродовж переговорів із партнерами по ЄС. Після цієї заяви нового уряду Греції, друзів у ЄС у них поменшало. Побачимо, що буде далі, адже друзі в Євросоюзі їм будуть ще потрібні в інших сферах, де Афіни мають свої інтереси», – зазначив Іван Поль.

З огляду на те, що питання санкцій вирішується тільки за одностайної згоди всіх країн-членів, у дипломатичних колах у Брюсселі все ж майже переконані: нові імена таки з’являться у існуючому «чорному списку» персон нон-ґрата й тих, чиє майно на території співдружності буде арештоване. Так само, міністри закордонних справ сьогодні можуть розглянути можливість нових обмежень для російського нафтового та банкіського секторів. Водночас, найбільші сумніви залишаються щодо пропозиції виключити Росію із платіжної системи SWIFT, кроку, який, як вважається, вдарить по російській економіці найвідчутніше.

Характерно, що на позачергову зустріч європейських міністрів запросили й голову українського МЗС Павла Клімкіна, який також матиме зустріч з керівництвом НАТО.

Найвірогідніше, що будь-які остаточні нові санкційні рішення сьогодні ухвалені не будуть, – каже аналітик Іван Поль. Нові обмеження можуть бути впроваджені або наступного тижня постійними представниками ЄС при євроустановах, або ж самими лідерами країн ЄС на лютневому саміті.

Українська діаспора в Брюсселі нагадала ЄС, що в Україні йде війна

Напередодні поблизу європейських установ чергову маніфестацію провели українці Бельгії. Активісти спробували нагадати Європі та світові про те, що в Україні йде війна, про «скоєння кремлівським режимом злочинів проти людства» та вимогу визнати терористичними організаціями так звані «ДНР» та «ЛНР».

Як пояснюють організатори акції, вони мали на меті привернути увагу до української кризи напередодні екстренної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, призначеної на четвер.

Європейські дипломати, як очікується, планують проаналізувати ситуацію в Україні та визначити подальші кроки європейської співдружності, включно із можливим посиленням санкцій щодо Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG