Доступність посилання

ТОП новини

Завод «Південмаш» на межі виживання?


Візит Петра Порошенка на «Південний машинобудівний завод». Жовтень 2014 року
Візит Петра Порошенка на «Південний машинобудівний завод». Жовтень 2014 року

Як вижити у скруті відомому в світі заводові, який забезпечує космічний статус України?

Робітники дніпропетровського заводу «Південмаш» готуються до чергової акції протесту з вимогами виплати зарплати. Мітинг, який провели тиждень тому, кажуть вони, не приніс очікуваних результатів. Працівники заявляють: через відсутність замовлень на продукцію частина цехів їхнього підприємства у стані простою. Надії робітників запрацювати в нормальному режимі після новорічних свят не виправдались. Між тим підприємство має свій план виходу з кризи, зокрема за рахунок цьогорічного державного оборонного замовлення, першого за роки незалежності України.

Колись потужне підприємство оборонної та космічної галузі, відоме в усьому світі, Південний машинобудівний завод зараз перебуває в скруті. Через відсутність замовлень у багатьох цехах місяцями – триденний робочий тиждень, наразі ж деякі цехи взагалі не працюють, розповідають робітники. Працівникам «Південмашу» заборгували зарплату за півроку, загалом це понад 140 мільйонів гривень.

Оператор токарного станка Євген Деркач на підприємстві три роки. Каже, за 6 місяців йому винні майже 10 тисяч гривень. Останню зарплату виплатили за липень, та й ту не повністю, розповідає молодий працівник. Наразі він, як і більшість колег по цеху, на роботу не ходить, живе підробітками.

«Перший наказ про простій був ще від 1 грудня по 23-є. Потім були «канікули». 12 січня ми вийшли на роботу, відпрацювали три дні. І з 19 січня по 25 лютого буде простій. Потім вийдемо на роботу. І знову ж, може вийти так, що знову буде простій, якщо замовлень не буде, якщо нічого не зміниться. Всі чогось чекають. Ми у простої з оплатою у 2/3 окладу, але ж нам зарплати вже півроку не платять. Спільні проекти з Росією – поки все заморожено», – розповів Радіо Свобода працівник.

Продукція «Південмашу», на яку чекають замовлень

Непроста ситуація, розповідають на підприємстві, ще більше ускладнилась після розірвання співпраці з Росією. Вона була основним постачальником комплектуючих і партнером у космічних програмах. Саме туди відправляли «левову» частку продукції. У профспілці підприємства кажуть, що ситуація з виплатою заробітної плати потроху налагоджується, є графіки погашення боргів.

«У нас понад 80% – Російська Федерація. Зараз вони працюють. Зарплата, заборгованість, виплачується частинами. Є декілька замовлень, оці 20%, вони практично працюють. І поступово зарплату ми виплачуємо», – зазначив керівник профспілкового комітету заводу Валерій Васильєв на нещодавньому мітингу працівників під стінами підприємства.

Допоможе оборонне замовлення від держави?

В адміністрації «Південмашу» Радіо Свобода повідомили, що вся інформація про фінансовий стан, яку підприємство вважає за потрібне оприлюднювати, викладена на офіційному сайті. За цими даними, для стійкої роботи підприємства 2015 року потрібно замовлень на 2,5 мільярди гривень. Обсяги вже підписаних контрактів оцінюють у менш ніж 1 мільярд гривень, ще 1 мільярд планують заробити на контрактах, які зараз укладають, та на державному оборонному замовленні. Воно зараз у проекті.

«Серед можливостей дозавантаження – значну частину, близько 730 мільйонів гривень, може забезпечити державне оборонне замовлення, якого підприємство було позбавлено всі роки незалежності. Необхідна робота з Міноборони, Державним космічним агентством та Мінфіном уже проведена, питання введення відповідних позицій у державне оборонне замовлення в стадії вирішення», – йдеться в офіційному повідомленні підприємства.

Крім того, цього року завод очікує замовлень на трактори від Таджикистану, відновлення співпраці з виробництва ракети-носія «Антарес» для американської компанії «Орбітал» та реалізації інших проектів.

Леонід Кучма
Леонід Кучма

Тим часом колишній генеральний директор заводу, екс-президент України Леонід Кучма заявив, що занепокоєний проблемами підприємства і що разом із цим гігантом Україна ризикує втратити статус космічної держави. Він закликає керівництво країни вжити заходів.

«Разом із «Південмашем» Україна втратить своє обличчя як сучасна країна з передовою інженерною думкою і високорозвиненою промисловістю. Втратимо і навряд чи зможемо повернути собі статус космічної держави», – цитують Леоніда Кучму інформаційні агенції.

У жовтні 2014 року під час свого візиту на «Південний машинобудівний завод» президент України Петро Порошенко заявив, що заводу треба «знайти модель, яка дозволить продавати конкурентоздатну продукцію на світових ринках» і що він доручає включити продукцію «Південмашу», зокрема високоточну зброю, до державного оборонного замовлення на 2015 рік.

Петро Порошенко під час візиту на «Південний машинобудівний завод». Жовтень 2014 року
Петро Порошенко під час візиту на «Південний машинобудівний завод». Жовтень 2014 року

Державне підприємство «Південний машинобудівний завод» – одне з найбільших підприємств України з виробництва ракетно-космічної техніки. Було створене як секретне підприємство для виробництва зброї у радянські часи. Після закінчення Холодної війни освоїло виробництво мирної техніки.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG