Доступність посилання

ТОП новини

Депутати пропонують запровадити відповідальність за заклики ухилятися від мобілізації


Мобілізовані йдуть маршем у Києві, 29 січня 2015 року
Мобілізовані йдуть маршем у Києві, 29 січня 2015 року

У Верховній Раді сьогодні зареєстрований законопроект про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за публічні заклики до ухилення від призову за мобілізацією.

Автори законопроекту – народні депутати Антон Геращенко з фракції «Народного фронту» і позафракційний Борис Філатов.

Тексту законопроекту на сайті ще немає, яке покарання пропонують за нове правопорушення, невідомо.

Раніше сьогодні Генеральна прокуратура повідомила, що Головна військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом спроб зриву військової мобілізації. Як мовиться в повідомленні, під час моніторингу інтернету виявлені факти поширення активістами так званого руху «Антивійна» зразків заяв до військових комісаріатів щодо нібито законності відмови громадян від мобілізації, а також відеозвернення із закликами звертатись до військових комісаріатів із такою заявою.

Як заявив із цього приводу головний військовий прокурор Анатолій Матіос, такі заяви не містять ніякого правового обґрунтування, а дії осіб, що їх поширюють та які причетні до цього, спрямовані виключно на зрив виконання указу президента від 14 січня про часткову мобілізацію і перешкоджають законній діяльності Збройних сил та інших військових формувань в особливий період.

За цим фактом Головна військова прокуратура сьогодні внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками статті Кримінального кодексу про перешкоджання законній діяльності Збройних сил та інших військових формувань та розпочала досудове розслідування. Ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років.

XS
SM
MD
LG