Доступність посилання

ТОП новини

У Дебальцеві Путін отримав по зубах (огляд преси)


За таких умов російському агресору лишається тільки одне – брехати

Швидких перемог у Кремля та його прислужників на Донбасі немає, стверджує газета «Україна молода». Видання констатує, що на стратегічних напрямках – у районі Дебальцева на Донеччині та в районі Бахмутки на Луганщині – ворог добряче отримав по зубах. Значно знизили активність бойовики і на Маріупольському напрямку. За таких умов російському агресору лишається тільки одне – брехати. Кремлівська пропаганда вже кілька днів розповідає, що ось-ось, ледь не з хвилини на хвилину утвориться такий собі «дебальцевський котел», і українські вояки ще можуть встигнути вийти з оточення, що бойовики вже вийшли на околиці міста тощо. Однак українські бійці досі на своїх позиціях. Можливістю вигаданого «виходу з оточення», тобто втечею з поля бою, не скористався ніхто. Про це йдеться в статті «Битий ведмідь».

Все, що говорять Путін, Лавров, Чуркін на міжнародних трибунах, і що виголошують у приватних розмовах кремлівські керманичі, зводиться до одного – заперечення загальноприйнятих понять. Анексія Криму – це для них «акт доброї волі», розв’язання війни на Донбасі – «занепокоєння за російськомовних», Маріуполь – ціль «обстрілу невідомими українцями». Як переконує дописувач газети «День», українці не зруйнують подібні дикі міфи, що оселилися в головах людей, якщо відповідатимуть на їхню пропаганду – симетрично, тобто своєю пропагандою. На це не вистачить ні часу, ні коштів. Треба затверджувати інші стандарти бачення світу, як це зробила Верховна Рада своєю декларацією про визнання Росії країною-агресором. Загарбницька війна – завжди злочин. Тому треба переходити до документування всього, що відбувається в Криму і на Донбасі. Ксенофобія, тортури полонених, викрадання людей, страти, мародерство – все існує і все ховається в ім’я безпеки катів і продовження міфів. Тому всі ці документальні свідчення повинні бути опубліковані і передані у відповідні міжнародні судові інстанції. Як це свого часу було зроблено з гітлерівською Німеччиною. На цьому наголошується в статті «То залиште непотрібні суперечки».

Чи достатньо надає Україна фактів і аргументів західним ЗМІ на противагу російській риториці? Про це в інтерв’ю «Українському тижню» розповідає польський дипломат, член Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський. Він вважає, що зараз в інформаційній війні виграє Росія. Тому Європарламент закликав Європейську комісію підготувати і створити російськомовний телеканал, фінансований коштом ЄС, що мав би на меті здебільшого боротьбу з російською пропагандою. Україна зі свого боку могла б змінити формулювання офіційних заяв і документів на різкіше, яке відповідало б серйозності ситуації. Київ чекає прямолінійної риторики від ЄС, але сам висловлюється м’яко. Речі треба називати своїми іменами: війну – війною, тероризм – тероризмом, а вторгнення – вторгненням, наголошує дипломат. Просити Росію, щоб та вплинула на своїх підопічних бойовиків на Донбасі, контрпродуктивно і шкідливо, бо це вписується в її ж таки риторику, нібито вона не бере участі й не є стороною у війні проти України.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG