Доступність посилання

ТОП новини

Лучани вшанували загиблих за Незалежність біля пам’ятного знаку Героям Крут


У Луцьку в четвер вшановували загиблих за Незалежність України біля пам’ятного знаку Героям Крут.

Представники влади, ліцеїсти, політики й громадські активісти згадали битву під Крутами, проводячи паралелі з сучасністю. Партійні прапори на акцію принесли лише представники ВО «Свобода».

«Це завжди для нас день скорботи і духовного піднесення, – сказав у проповіді після панахиди митрополит Луцький та Волинський УПЦ-КП Михаїл. – Ми надихаємося великою вірою від них, цих молодих, малоозброєних, необстріляних, що не знають військової справи, але настільки глибоко люблять свою державу юнаків, які без страху, без вагань пішли, грудьми захищаючи Україну».

Пам’ятний знак, як і калиновий сквер пам’яті Героїв Крут у Луцьку, де відбулися урочистості, з’явився неспроста. Його поставив рідний брат загиблого під Крутами Михайла Мирки.

У далекому 1918-му волинський хлопець Михайло Мирка відгукнувся на заклик ЗУНР підтримати захисників Києва від більшовицької навали. Михайло був тоді учнем Рогатинської гімназії і без вагань поїхав обороняти столицю. Він загинув, воюючи пліч-о-пліч із київськими студентами. Про це журналістам розповіли племінники Героя Крут Іван і Тарас Мирки.

XS
SM
MD
LG