Доступність посилання

ТОП новини

Спеціальний режим життєдіяльності не обмежує свобод – експерт


©Shutterstock
©Shutterstock

Що дасть дніпропетровцям запровадження «спецрежиму» регіону?

Дніпропетровськ – Через потужне протистояння на Донбасі в прифронтовій Дніпропетровщині запровадили «спеціальний режим життєдіяльності», інформує влада регіону. Найважливіші об’єкти інфраструктури взяли під особливу охорону, у місцях масового перебування людей мають встановити відеокамери. Водночас експерти заявляють: на життя та побут простих жителів це практично не вплине. Вони закликають громадян не панікувати, але бути пильними, а владу – не гратися зі словом «спецрежим».

Про запровадження «спеціального режиму життєдіяльності» Дніпропетровщини через загострення ситуації на сході України першим на своїй сторінці в Фейсбуці заявив заступник голови дніпропетровської облдержадміністрації Святослав Олійник. Пізніше спеціально створений обласний оперативний штаб конкретизував, що саме робитимуть для гарантування безпеки жителів та важливих інфраструктурних об’єктів.

За рішенням посадовців, влада на місцях має визначити перелік об’єктів газо-, водо-, тепло-, електрозабезпечення та інфраструктури, потенційно небезпечних об’єктів, які потребують негайного взяття під охорону та посилення охорони. Крім того, штаб вирішив забезпечити охорону громадського порядку людних місць, вокзалів, станцій, мостів, залучивши представників громадських формувань, недержавних охоронних структур, товариств мисливців і рибалок тощо на добровільних засадах. Місця масового перебування людей мають обладнати камерами відеоспостереження зі збереженням відеозапису до 30 діб. Громадян закликатимуть бути пильними, каже Святослав Олійник.

Щодо кожного об’єкту створюється паспорт і закріпляється відповідальне відомство. Ми також будемо звертатись до населення, щоб люди підвищили пильність
Святослав Олійник

«Відбувається повна інвентаризація всіх об’єктів життєзабезпечення. Таких об’єктів сотні – від водоканалів до хімічних виробництв. Щодо кожного об’єкту створюється паспорт і закріпляється відповідальне відомство. Ми також будемо звертатись до населення, щоб люди підвищили пильність», – зазначив посадовець.

«Ці заходи можуть вживатись у будь-який час і вживались уже»

Після запровадження «спеціального режиму» зовні на вулицях Дніпропетровська нічого не змінилось – правоохоронців не стало більше, заклади й установи працюють в звичному режимі, масові заходи відбуваються. Заяви влади про запровадження посилених заходів безпеки й не могли кардинально вплину життя регіону, каже юрист Андрій Верба, адже українське законодавство передбачає лише запровадження воєнного або надзвичайного станів, при яких можуть обмежуватись свободи громадян, але терміну «спецрежим» в законі немає.

Ці ж заходи можуть вживатись у будь-який час і вживались уже, тільки чомусь із цього зробили якусь подію. І раніше могли залучатись громадські формування спільно з міліцією до патрулювання вулиць
Андрій Верба

«За інформацією з відкритих джерел про те, які заходи планують вживати, то я скажу як юрист, що ці ж заходи можуть вживатись у будь-який час і вживались уже, тільки чомусь із цього зробили якусь подію. І раніше могли залучатись громадські формування спільно з міліцією до патрулювання вулиць. Вони це роблять без зброї. Так це робилося і за часів СРСР. Те, що озвучено, – про те, що підвищується охорона об’єктів, – не пов’язано ні з якими юридичними змінами, не означає, що розпочнуться бойові дії на території регіону чи щось таке. Це звичні речі, які можуть і мають відбуватись, бо Дніпропетровська область межує з Донецькою та Луганською областями, де запроваджено надзвичайний стан», – зазначає юрист.

Тим часом Дніпропетровськом ширяться чутки, що після запровадження «спеціального режиму» у держави з’явиться право мобілізовувати майно підприємств і кошти громадян на потреби армії. Це не що інше, як спекуляції, зазначає юрист Михайло Крапивко.

Треба звикати, як це є в багатьох цивілізованих країнах, реагувати на залишені без нагляду речі, телефонувати до міліції та СБУ. Хай краще зайвий раз перевірять. Нічого незвичного немає, лякатись не треба
Михайло Крапивко

«Розмови про те, що в цьому режимі начебто можна відбирати активи громадян, відбирати продукцію у підприємств, навіть замінити зарплату на картки, це не що інше, як спекуляції й спроби сіяти паніку. Нічого цього немає. А чому зробили такий інформаційний привід? Мабуть, для того, щоб нагадати громадянам про пильність, треба звикати, як це є в багатьох цивілізованих країнах, реагувати на залишені без нагляду речі, телефонувати до міліції та СБУ. Хай краще зайвий раз перевірять. Нічого незвичного немає, лякатись не треба. Ховатись від того, що тебе примусять безоплатно працювати, теж не треба, це не передбачено законодавством навіть за умов запровадження надзвичайного стану», – говорить експерт.

Гроші тримати на рахунках, продуктами не запасатись

Експерти закликають дніпропетровців не піддаватись паніці. Не варто ані бігти до магазину й скуповувати про запас великі обсяги харчів, ані спішно знімати всі гроші з депозитів, зазначає економіст, керівник Асоціації «Дніпровський банківський союз» Володимир Косюга.

Сенсу запасатись продуктами теж немає. Вони просто зіпсуються. Ми вже проходили цю ситуацію – і з сіллю, і з гречкою. Наслідок буде один – збільшення продажів у торговельних мережах
Володимир Косюга

«Насправді, при настанні часу «Ч» передбачено те, що буде мобілізоване майно підприємств, майно фізичних осіб і навіть фінансовий ресурс, який буде необхідний. Але я сподіваюсь, що до цього не дійде. Хочу закликати громадян бути зваженими, не бігти забирати гроші в банках і складати їх під подушкою. Адже насправді вилучати кошти з економіки – це, зокрема, підривати обороноздатність країни, адже гроші, які є в банківській системі, так само працюють на економіку, як будь-які інші. Сенсу запасатись продуктами теж немає. Вони просто зіпсуються. Ми вже проходили цю ситуацію – і з сіллю, і з гречкою. Наслідок буде один – збільшення продажів у торговельних мережах», – каже Косюга.

Експерти також радять жителям прифронтових регіонів про всяк випадок з’ясувати, де є найближчі від них бомбосховища та укриття й разом з сусідами навести там лад.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG