Доступність посилання

ТОП новини

«Вибач, Україно, Путіна тобі не перемогти» – «Bloomberg View»


«Чим довше Порошенко прикидатиметься перед народом, що Україна може відвоювати Донбас, тим більшою виявиться українська «Абхазія»

Керівництво України та Захід припустилися низки помилок, які унеможливили припинення війни, пише Марк Чемпіон на сайті «Bloomberg View». По-перше, скасування Верховною Радою позаблокового статусу України та заява про намір вступити до НАТО, на його думку, «були серйозним промахом, який зробив поновлення війни неминучим», оскільки Путін не може погодитися на мир без гарантії невступу України до Альянсу.

По-друге, рішення утримувати Донецький аеропорт будь-якою ціною після того, як на переговорах у Мінську «сторони погодилися, що він відійде бойовикам», теж було хибним, вважає автор – адже таким чином українська влада показала, що збирається не лише захищати свою територію, а й готується відвоювати захоплені бойовиками території.

По-третє, Україна почала забезпечувати свою армію зброєю, наданою членами НАТО, і тому Путін почав новий наступ, не чекаючи поки українське військо буде переоснащене та краще навчене західними фахівцями, пише Чемпіон.

Своєю чергою, Барак Обама припустився помилки, зобразивши Путіна у своїй промові «Про стан справ у державі» переможеним.

«Якби Обама мав бодай якесь уявлення про характер Путіна, то зрозумів би, що найкращий спосіб підштовхнути його до наступу – це похвалитися про перемогу над ним», – пише автор.

Якщо Путін гадатиме, що санкції не буде розширено або що вони варті страждань, то, на думку Чемпіона, Росія може вирішити прокласти сухопутний коридор крізь Маріуполь до Криму або захопити Одесу.

«Тож оскільки США та НАТО не хочуть воювати з Росією через Україну (і це слушно), то вони мають допомогти Порошенкові зрозуміти, що цей конфлікт може закінчитися лише домовленістю, відповідно до якої Україна повинна буде піти на політично болючі поступки», – пише автор.

Так само, нагадує він, Росія «розчавила» Грузію, коли та не погодилася на умови Росії щодо Абхазії та Південної Осетії, і НАТО не прийшло їй на допомогу.

«Зрозуміло, що Україна не хоче збільшеного варіанту Абхазії чи Південної Осетії в Східній Україні, але вже надто пізно зупиняти Росію на цьому шляху. Чим довше Порошенко прикидатиметься перед своїм народом, ніби Україна може відвоювати Донецьк і Луганськ, то більшою виявиться українська Абхазія і то більше людських життів, суверенітету та коштів втратить Україна», – підсумовує автор.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG