Доступність посилання

ТОП новини

МВС пікетують через побиття журналістів


Костянтин Реуцький, архівне фото
Костянтин Реуцький, архівне фото

Близько 50 журналістів і громадських активістів вийшли на пікет під будівлю Міністерства внутрішніх справ України в Києві.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, вони вимагають виявити і притягти до відповідальності правоохоронців, винних у побитті журналістів: від часів Майдану до останнього факту нападу на журналістів Костянтина Реуцького і Настю Станко 29 січня на Харківщині.

За словами Костянтина Реуцького, мета пікету – не так захистити його власні права, як унеможливити перевищення повноважень правоохоронцями.

«Правоохоронців на блокпосту на Харківщині (у формі «Беркута», але без шевронів) роздратувало те, що їхні дії я знімав на відео. Вони мені не представилися, але моя колега Настя Станко встигла записати їхні імена до початку інциденту. Я отримав незначні ушкодження, річ не в тому. Ми намагаємося змінити ставлення працівників МВС до закону, щоб вони не вважали себе вправі застосовувати фізичний вплив, коли їм заманеться», – сказав Реуцький.

За словами Костянтина Реуцького й інших журналістів і активістів, які долучилися до пікету, щодо побиття вони подали в МВС заяву про кримінальний злочин, однак досі немає інформації про те, чи внесена заява до єдиного державного реєстру.

Натомість в МВС обіцяють відреагувати: але не кримінальним провадженням, а службовою перевіркою.

29 січня, пізно ввечері луганський правозахисник Костянтин Реуцький, який був у відрядженні як журналіст «Громадського телебачення», і журналіст «Громадського» Настя Станко повідомили про побиття міліцією на посту ДАІ в Пісочині біля Харкова. За їхніми словами, міліціонери побили Реуцького й забрали відеокамеру, коли вони обшукували автомобіль, а журналіст став знімати це; потім камеру підкинули назад, але карту пам’яті не повернули.

За словами Станко, міліціонери не представилися і були певні, що їм нічого не буде, «бо не було ж і за Майдан нічого». Журналістка додала, що нападники – ймовірно, колишні беркутівці.

XS
SM
MD
LG